«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», τονίζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ, τονίζει ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την αδυναμία της να παράσχει αποτελεσματικό επιχειρησιακό έλεγχο στον σταθμό συμπίεσης Νόβοπσκοφ.

Ρωσικός έλεγχος

«Ο σταθμός ελέγχεται από τις ρωσικές αρχές από τις αρχές Απριλίου, με το ουκρανικό προσωπικό να δέχεται πιέσεις στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι από αυτόν τον σταθμό συμπίεσης έχουν γίνει μη εξουσιοδοτημένες εκτροπές φυσικού αερίου σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα ενεργειών της ρωσικής πλευράς. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνει η Επιτροπή.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζει ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν πλέον κηρύξει κατάσταση «ανωτέρας βίας», πράγμα που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του σημείου διασύνδεσης στη Σοχρανίφκα (ρωσο-ουκρανικά σύνορα) θα διακοπούν.

«Οι ροές μέσω αυτής της διασύνδεσης αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ. Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από την Gazprom να διοχετεύσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω μιας εναλλακτικής διαδρομής που έχει διαθέσιμη χωρητικότητα (Σούτζα). Δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Λογική κίνηση λένε οι Βρυξέλλες

Η Ευρώπη βρίσκεται αμήχανη ανάμεσα στις «μυλόπετρες». Από τη μία οι Ρώσοι απειλούν γιατί η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και από την άλλη οι Ουκρανοί προσπαθούν να πιέσουν την ΕΕ να γίνει πιο αυστηρή με τους Ρώσους.

Πηγές των Βρυξελλών, αναφερόμενες στην κίνηση της Ουκρανίας, κάνουν λόγο για μια «απόλυτη λογική συνέπεια της ρωσικής βαρβαρότητας», λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ζητήσει τον λόγο από τους Ουκρανούς για τη μερική διακοπή τροφοδότησης της Ευρώπης με φυσικό αέριο, την ώρα που βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία.

Έτσι, αναζητούνται γρηγορότερες λύσεις σχετικά με την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια κίνηση που ήδη είχε αποφασιστεί, απλώς η απόφαση της Ουκρανίας επισπεύδει τη διαδικασία.