Το ερώτημα για την τηλεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρόσφατης έρευνας και ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έρχεται σε αντίθεση με το τι θέλουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως πιθανότατα θα αρχίσουν να ανταμείβονται λιγότερο σε ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς οι εταιρείες εξετάζουν ευκαιρίες για αύξηση της παραγωγής και χαμηλότερο κόστος, σύμφωνα με το πόρισμα νέας έρευνας.

Η τηλεργασία φαίνεται να αντικαθίσταται σταδιακά από υβριδικά μοντέλα εργασίας, ενώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών σε όλο τον κόσμο, γίνονται πρωτοσέλιδα λέγοντας στους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο, σε μια αντιστροφή μιας τάσης που πολλοί πίστευαν ότι ήρθε για να μείνει.

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι σχεδόν μία στις πέντε ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής μισθών για τους εργαζόμενους που εργάζονται εξ αποστάσεως.

Οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99% όλων των επιχειρήσεων στην ΕΕ.

Ο Thorbjørn Fink, COO της Pleo, είπε στο Euronews Business ότι οι εταιρείες «θα επικεντρωθούν στην εξοικονόμηση κόστους κατά τη διάρκεια του 2024».

«Η έκθεσή μας δείχνει ότι 1 στους 4 ερωτηθέντες το βλέπει αυτό ως θέμα για το 2024», πρόσθεσε. «Αλλά από πού θα προέλθουν τέτοιες οικονομίες είναι αβέβαιο. Ορισμένοι (περίπου το 20%) αναφέρουν τη μείωση των μισθών των εργαζομένων εξ αποστάσεως ως τρόπο επίτευξης εξοικονόμησης πόρων».

Πώς θα επηρεάσει η μείωση των μισθών των εργαζομένων εξ αποστάσεως την αγορά εργασίας της Ευρώπης;

Η ιδέα να πληρώνονται λιγότερο οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως δεν είναι καινούργια, με τη μία πλευρά να υποστηρίζει ότι η έλλειψη μετακίνησης και ελευθερίας των απομακρυσμένων εργαζομένων να ζουν όπου θέλουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθηνότερους λογαριασμούς από αυτούς που εργάζονται στο γραφείο.

Άλλοι λένε ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως είναι εξίσου παραγωγικοί με τους συναδέλφους τους και μάλιστα μειώνουν το κόστος για τους εργοδότες, επομένως η εργασία τους θα πρέπει να αποζημιώνεται εξίσου.

Η ολλανδική πολυεθνική εταιρεία συμβούλων HR Randstad είπε στο Euronews Business ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι εργαζόμενοι δίκαια, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

«Πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού, όπου όλα τα ταλέντα αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο για να ξεκλειδωθούν καλύτερα αποτελέσματα τόσο για άτομα όσο και για οργανισμούς», ανέφερε η εταιρεία.

Κινδυνεύουν να χάσουν εργαζόμενους;

Το 2023 είδε αυξανόμενες συζητήσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών σχετικά με την ευέλικτη εργασία και αυτή η συζήτηση πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι το 2024», δήλωσε η Randstad. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι πάνω από το ένα τρίτο (35%) των εργαζομένων αναμένεται τώρα να είναι στο γραφείο περισσότερο από ό,τι πριν από έξι μήνες, με λιγότερους από τους μισούς (41%) να αναφέρουν ότι ο εργοδότης τους έχει γίνει πιο αυστηρός σχετικά με την παρουσία στο γραφείο στο παρελθόν.

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να απορρίπτουν θέσεις εργασίας που είναι εξ αποστάσεως, τα γραφεία πρόσληψης προειδοποιούν ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να χάσουν εργαζόμενους.

Η ζήτηση για εξ αποστάσεως εργασία από υποψήφιους υπαλλήλους έχει ξεπεράσει σημαντικά την αύξηση της προσφοράς. Σύμφωνα με έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2023 υποδηλώνει ότι το 50% των εργαζομένων προτιμά εργασίες εξ αποστάσεως ή υβριδικού μοντέλου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 43% των θέσεων ήταν υβριδικές επιλογές, ενώ η Γαλλία είχε 31%. Στη Γερμανία, το 31% των θέσεων εργασίας που δημοσιεύτηκαν στο LinkedIn διαφημίστηκαν ως υβριδικές θέσεις.

Σύμφωνα με τον Randstad, οι νεότερες γενιές εκτιμούν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όσο και η αμοιβή και έχουν έντονη επιθυμία για ευελιξία.

Παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων που αναζητούν εργασία που αρνούνται να συμβιβαστούν σε απομακρυσμένους ρόλους, οι εργοδότες μειώνονται και στρέφονται σε υβριδικές μορφές εργασίας, ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της επιθυμητής ευελιξίας των εργαζομένων και του στόχου της εταιρείας για συμμετοχή.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η αναλογία στις ΗΠΑ ήταν σχετικά χαμηλή, με τις θέσεις εργασίας εξ αποστάσεως να ανέρχονται στο ένα δέκατο του συνολικού αριθμού θέσεων και οι υβριδικοί ρόλοι στο 13%.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, η αναλογία ήταν αρκετά υψηλή: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 43% των θέσεων ήταν υβριδικές επιλογές, ενώ η Γαλλία είχε 31%. Στη Γερμανία, το 31% των θέσεων εργασίας που δημοσιεύτηκαν στο LinkedIn διαφημίστηκαν ως υβριδικές θέσεις.