Μπορεί η παρέλαση της 9ης Μαΐου να εορτάστηκε με λαμπρότητα στη Μόσχα, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο δεν πέταξαν μαχητικά αεροπλάνα πάνω από την Κόκκινη Πλατεία.

Απάντηση σε αυτό δίνει δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβήθηκε χτύπημα από τον αέρα. Αυτό είχε αποτέλεσμα να ακυρώσει την πτήση μαχητικών πάνω από την Κόκκινη Πλατεία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η στρατιωτική παρέλαση ήταν προγραμματισμένη να περιλαμβάνει 77 αεροπλάνα, με πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί και 10 άλλες πόλεις, ενώ μεταξύ των αεροπλάνων που θα εμφανίζονταν, θα βρίσκονται και το «Doomsday» Ilyushin Il-80, που δίνει την δυνατότητα στον ηγέτη του Κρεμλίνου να συνεχίσει να κυβερνά τη Ρωσία κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού πολέμου.

Δείτε βίντεο με το Ilyushin Il-80 να επιστρέφει στη βάση του, μετά την ακύρωση της εμφάνισης στη στρατιωτική παρέλαση:

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος απαγόρευσε τις πτήσεις «με την δικαιολογία ότι ο καιρός ήταν κακός», ωστόσο, ο ήλιος βγήκε στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ενώ στο Νοβοσιμπίρσκ και στο Αικατερίνμπουργκ υπήρχαν εντελώς καθαροί ουρανοί.

Σύμφωνα λοιπόν, με το βρετανικό δημοσίευμα, ουκρανικές πηγές και το κανάλι General SV αναφέρουν ότι ο Ρώσος ηγέτης φοβήθηκε τυχόν χτύπημα από ουκρανικό πύραυλο ή επίθεση καμικάζι.

Η περίπτωση ανταρσίας

Παρόλα αυτά, ο Ρώσος αναλυτής και ερευνητής δημοσιογράφος Christo Grozev έδωσε μια διαφορετική εκδοχή στην Daily Mail. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θεωρίες συνωμοσίας, όσα έχουν ακουστεί και σημείωσε ότι είναι λογικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία να υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι το γεγονός πως απαγορεύτηκαν οι πτήσεις των μαχητικών, μπορεί να οφείλονταν σε φόβους, μην συμβεί η οποιαδήποτε ανταρσία την ώρα της εκδήλωσης, όπως πχ να θελήσει ένας πιλότος να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα, κάτι που είναι δύσκολο να αποκρυφθεί εάν συμβεί.