Το χωριό της Βαμαβακούς χτισμένο στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα, στην Πελοπόννησο, απέχει λίγες μόνο ώρες μακριά από την Αθήνα με το αυτοκίνητο. Πριν από μερικές δεκαετίες το χωριό είχε εκατοντάδες κατοίκους, αλλά σήμερα έχει μόλις εννιά. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή εξακολουθεί να προσφέρει εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια κάστανων, ξηρών καρπών, πατάτας και βοτάνων, καλλιέργειες για τις οποίες η Βαμβακού ήταν κάποτε ιδιαίτερα γνωστή. Το χωριό βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο, με πολλές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες ενώ τα «ζεστά» και φιλόξενα σπίτια του περιμένουν να υποδεχθούν κατοίκους και επισκέπτες.

Τον Αύγουστο του 2018, ιδρύθηκε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την ονομασία «Η Αναβίωση της Βαμβακούς» (Vamvakou Revival, https://www.vamvakourevival.org/ )

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναπτύχθηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το έργο και ξεκίνησε η αναζήτηση γης και κτιρίων στο χωριό, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξοχικά και κατοικίες, ένα εστιατόριο-καφέ, καθώς και έναν ξενώνα.

Μέσα στο πρόγραμμα της αναβίωσης η Βαμβακού φιλοξένησε μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες που κάνουν street art στους τοίχους του. Το Oros Ensemble, γεννήθηκε μέσα από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Βαμβακού σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου Κουμεντάκη. Αλλά και καλεσμένοι street artists έβαλαν τις πινελιές τους ώστε το ορεινό χωριό να αποκτήσει και λίγο pop culture χαρακτήρα. Στην Βαμβακού δημιουργήθηκαν τρεις σύγχρονες τοιχογραφίες σε συνεργασία με την ARTWORKS, από τους καλλιτέχνες Ιάσονα Μέγκουλα (aka Cacao Rocks), Αλέξανδρο Σιμόπουλο, Παύλο Τσάκωνα, Fellows του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ.

Ο σκηνοθέτης Νεριτάν Ζιντζιρία -Reconstructing Memories κατέγραψε την εμπειρία των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών στην ταινία του Vamvakou metamorphosis (ύστερα από ανάθεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://vimeo.com/484341630/83bfddfc96