Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Την υποδέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του επισήμανε: «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε για «νέες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα», παράλληλα με τις προκλήσεις στην Οικονομία. «Ενωμένοι και δημιουργικοί θα πορευθούμε», σημείωσε.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελετή χαρακτηρίστηκε από τα έκτακτα μέτρα λόγω κοροναϊού.

Στη συνέχεια η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Δείτε live εικόνα από το MEGA

Τελετή ορκωμοσίας

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας.

Κατά την άφιξή της αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, και ακολούθως, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

Η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας – για πρώτη φορά – τη στήριξη τριών κομμάτων, ενώ είναι η 13η Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως προβλέπει το άρθρο 33 του Συντάγματος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Μέτρα κοροναϊού

Για προληπτικούς λόγους, αλλά και ως μήνυμα στην κοινωνία για τη σοβαρότητα αντιμετώπισης του κοροναϊού, ο αριθμός των προσκεκλημένων πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών περιορίστηκε στους περί τους 170 από 1.000 που προβλέπεται.

Παράλληλα έγινε απολύμανση στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ενώ αποφεύχθηκαν οι χειραψίες, ακόμη και μεταξύ της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Η αισιοδοξία και η νέα Πρόεδρος

«Η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας απάντησε πως «πλέον είναι βάσιμη» η αισιοδοξία για τη χώρα μας.

«Η σημερινή ημέρα τα λέει όλα» δήλωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ερώτηση του MEGA .