Την ώρα που οι άλλες χώρες επαναπατρίζουν με γοργούς ρυθμούς τους πολίτες τους και επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα, σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται για τον τρόπο που οι κινεζικές αρχές χειρίστηκαν την επιδημία του κορωναϊού κατά τις πρώτες μέρες του ξεσπάσματός της.

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν φτάσει τους 304, ενώ την Κυριακή ανακοινώθηκε και ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας και συγκεκριμένα στις Φιλιππίνες. Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 20 χώρες

Mε τον κοροναϊό να έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 20 χώρες, η μία μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Κίνα ή επιβάλλουν αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες.

Η Κίνα κρατούσε κρυφή την επιδημία του κοροναϊού

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει από τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία της Ουχάν οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα του κοροναϊού.

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε την εμφάνιση του η φερόμενη έκθεση ενός εργαζόμενου σε εργαστήριο, όπου αναφέρεται ότι ο μυστηριώδης ιός είχε εντοπιστεί από τις 26 Δεκεμβρίου. Τα εργαστηριακά δείγματα του κορωνοϊού εμφάνιζαν αρκετές ομοιότητες με αυτόν του SARS, αλλά οι ιατροί και οι ερευνητές γνώριζαν ότι είχαν ένα νέο είδος κοροναϊού μπροστά στα μάτια τους.

Ωστόσο, ήταν στις 30 Δεκεμβρίου που οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν 27 περιπτώσεις «ιογενούς πνευμονίας» και έγινε η σύνδεση με την ιχθυαγορά της Ουχάν, χωρίς ωστόσο να παραδεχτούν ότι είχε εντοπιστεί ένα νέο είδος κοροναϊού.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι κάποιοι ιατροί, νοσηλευτές και ερευνητές στην Ουχάν συνελήφθησαν από την Αστυνομία επειδή διέδιδαν φήμες για τον νέο κορωνοϊό.

Στις 9 Ιανουαρίου, Κινέζοι ερευνητές δημοσιοποίησαν κάποια βασικά στοιχεία για το γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού.

Μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 200, οι αρχές ήταν καθησυχαστικές και δεν είχαν ανακοινώσει περιορισμούς για τις μετακινήσεις ή άλλου είδους οδηγίες ασφάλειας.

Οι έλεγχοι που γίνονταν στα νοσοκομεία ήταν επιφανειακή. Με αυτόν τον τρόπο, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε όλο και πιο γρήγορα, σε όλο και περισσότερο κόσμο.

Ήταν στις 20 Ιανουαρίου που ο διάσημος πνευμονολόγος Ζονγκ Νασάν, ο 83χρονος βετεράνος που πρωτοστάτησε στον πόλεμο κατά του SARS, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ακολούθησε και η επίσημη παραδοχή από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο δήμαρχος της Ουχάν παραδέχτηκε στις 27 Ιανουαρίου ότι οι ανώτεροι του δεν του επέτρεψαν να αποκαλύψει το εύρος της επιδημίας νωρίτερα. Σε παρόμοια παραδοχή προχώρησε και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουχάν, λέγοντας μάλιστα ότι «αισθάνεται ντροπή και ενοχή».

Συνεχίζονται οι επαναπατρισμοί – Ένας Έλληνας έφτασε στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο επαναπατρισμός ξένων υπηκόων στις χώρες τους μέσω έκτακτων πτήσεων.

Πτήσεις στην Ουχάν έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και διάφορες ασιατικές χώρες.

Εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από ταξιδιώτες από την Κίνα που έφτασαν στην Ινδονησία. Οι αρχές τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με… ψεκασμό.

Στην πλειονότητά τους, οι επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού τοποθετούνται σε καραντίνα 14 ημερών στις εκάστοτε χώρες άφιξης.

Μάλιστα, την Κυριακή μαζί με άλλους 250 Ευρωπαίους πολίτες, στη Γαλλία έφτασε και ένας από τους τρεις Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι.

Πρόκειται για τον Άλεξ Ζαχάρ, ο οποίος εργάζεται ως καθηγητής Δικαίου του Περιβάλλοντος στη Γουχάν, δήλωσε ότι ταξίδεψε μαζί με τη γυναίκα του που είναι οκτώ μηνών έγκυος.

«Θα με κρατήσουν εδώ για 14 μέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιό μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα αυτό από το να μέναμε στη Ουχάν» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου είναι οκτώ μηνών έγκυος, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε τους έλληνες διπλωμάτες να μας βοηθήσουν θα ήμουν ακόμα εκεί με τη γυναίκα μου, η οποία είναι οκτώ μηνών και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, έπρεπε να φύγουμε γρήγορα» πρόσθεσε.