Με τόσες συγγνώμες που έχει ζητήσει τον τελευταίο καιρό ο (διαρκώς απολογούμενος για την αγωνιστική ύφεσή του) Νικ Καλάθης ένα είναι βέβαιο: στο τέλος θ’ αγιάσει!

Πέρασε κιόλας η γιορτή του αγίου του (Νικολάου) που μια ημέρα αργότερα δεν προσπόρισε ούτε στον Παναθηναϊκό την αναγκαία νίκη, ούτε στον ίδιο την προσδόκιμη απενοχοποίηση και βάλθηκε πάλι να κυριεύεται από τις τύψεις συνειδήσεως και να επιφυλάσσεται διά τα περαιτέρω! Την Παρασκευή ο αρχηγός του Παναθηναϊκού άρχισε το ματς με 0/7 σουτ μέχρι να σπάσει το ρόδι, στο καπάκι έβαλε δέκα απανωτούς πόντους, αλλά τζίφος! Ο Παναθηναϊκός γνώρισε άλλη μια ήττα που είναι η έκτη του στην Ευρωλίγκα (5-6), η τρίτη απανωτή, η δεύτερη στο άλλοτε άπαρτο κάστρο του (και μάλιστα σε μόλις έξι ματς) και η πρώτη ύστερα από οκτώ σερί νίκες επί των ομάδων του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Μπανταλόνα, Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε) επί ελληνικού εδάφους.

«Το καταλαβαίνω ότι εδώ και κάμποσα ματς δεν είμαι αυτός που πρέπει και επειδή πολλά πράγματα εξαρτώνται από εμένα, η ομάδα επηρεάζεται αρνητικά. Πρέπει να σηκώσω κεφάλι και να φροντίσω να ξαναβρώ τη φόρμα μου το συντομότερο δυνατό» σχολίασε ο Καλάθης για την ύφεση του οποίου υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι και αντίστοιχες εξηγήσεις…

Από θέρους άρξασθαι, διότι ο Καλάθης, ως είθισται, δεν φρόντισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά παράτησε τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να φορτωθεί παραπανίσια κιλά, «να κάνει… μπάκα» (όπως είπε ένας συμπαίκτης του όταν τον είδε στην πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής για τα ματς με τη Σερβία και τη Γεωργία, διερωτώμενος κιόλας πώς θα κυνηγήσει τον Μπογκντάνοβιτς στην άμυνα) και να πιεστεί για να επιστρέψει σε κατάσταση φόρμας.

Και άλλα καλοκαίρια είχε αφεθεί, αλλά έμπαινε σε ρυθμό λόγω της προετοιμασίας της Εθνικής στο Καρπενήσι, ενώ εφέτος αναγκάστηκε να αναζητεί ρυθμό από αγώνα σε αγώνα και ενώ στην αρχή έπαιζε λυμένος, τώρα, όσο περνάει ο καιρός του βγαίνει το έλλειμμα της προπόνησης κυρίως στα επίπεδα της ενέργειας και του ρυθμού, χώρια ένας τραυματισμός στο πέλμα.

Ο Καλάθης υποφέρει από πελματιαία απονευρωσίτιδα, αλλά προς τιμήν του δεν επικαλείται αυτό το άλλοθι για την πτώση της απόδοσής του, άλλωστε όπως έλεγε την Παρασκευή, «από τη στιγμή που βγαίνω στο γήπεδο, σημαίνει ότι δεν πονάω και μπορώ να παίξω».

Προσαρμογή

Εκτός από τα προσωπικά σωματικά ζητήματά του, ο 29χρονος γκαρντ έχει να διαχειριστεί και τις δομικές αλλαγές που συντελέστηκαν εφέτος στο ρόστερ του Παναθηναϊκού και στις οποίες πρέπει να προσαρμοσθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με τις αποχωρήσεις του Τζέιμς και του Ρίβερς, οι Πράσινοι έχασαν τη δύναμη που είχαν στα φτερά της επίθεσης. Τους λείπει επίσης το pop out του Σίνγκλετον και γενικώς μειώθηκαν οι απειλές στην επίθεση, ενώ το παιχνίδι τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το ένας εναντίον ενός του Λάνγκφορντ και του Παππά.

Παρεμπιπτόντως ο Καλάθης δεν είναι ο… μανιακός με το μπάσκετ παίκτης που θα κάνει ατομική προπόνηση ή θα ξυπνήσει το πρωί και θα πάει μόνος του στο γήπεδο για να κάνει χίλια σουτ.

Το πρόβλημά του τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σωματικό, το οποίο ασφαλώς επηρεάζει και τη ψυχολογία του κυρίως στα σουτ και στις ελεύθερες βολές, με αποκορύφωμα το άστοχο λέι απ στο ματς της Παρασκευής.

Ο ιθύνων νους του Παναθηναϊκού δεν έχει άλλες έννοιες, πολλώ δε μάλλον οικονομικές, καθότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες στο συμβόλαιό του. Οσο όμως ο Παναθηναϊκός γνωρίζει ήττες στην Ευρωλίγκα και ο ίδιος μένει μακριά από τα στάνταρ του, τόσο νιώθει πιεσμένος και συνάμα υπόλογος απέναντι στην ομάδα και δη στον Τσάβι Πασκουάλ, για τον οποίο εκμυστηρεύθηκε σε φίλο του ότι «είναι κρίμα να αμφισβητείται, επειδή σέρνομαι εγώ»!