Remontada, η αρπαγή του Νεϊμάρ, η διέξοδος στον Λιονέλ Μέσι, η επιστροφή του Λουίς Ενρίκε. Τίτλοι κεφαλαίων μιας ποδοσφαιρικής Ιλιάδας που συνεχίζει να συναρπάζει τόσο με το δράμα της όσο και με τις συμπτώσεις της.

Το βράδυ της 8ης Μαρτίου 2017 η Μπάρτσα δεν κατέκτησε τίτλο αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο μουσείο του λαοφιλέστερου αθλήματος πρωταγωνιστώντας στη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει ποτέ γίνει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο τίτλος της «Remontada». Κουβαλώντας το τεράστιο βάρος της συντριβής με 4-0 στο Παρίσι από την Παρί Σεν Ζερμέν, κατάφερε το ακατόρθωτο. Να νικήσει με 6-1 σημειώνοντας τρία γκολ από το 88ο μέχρι το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Νεϊμάρ να σημειώνει δύο τέρματα και να βγάζει την ασίστ στο τρίτο και καθοριστικό.

Προπονητής της Μπάρτσα ήταν ο Λουίς Ενρίκε ο οποίος πανηγύρισε έξαλλα κάνοντας νέο ρεκόρ στον γύρο του Καμπ Νου. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που την Τετάρτη θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο των φιλοξενουμένων ηγούμενος της ομάδας στην οποία έχει προσφέρει πικρό ποτήρι. Η ιστορία μοιάζει με το τελευταίο κεφάλαιο μιας επικής τριλογίας που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά τη Remontada.

Οι Καταριανοί της Παρί εξαγόρασαν αυτόν που δεν μπόρεσαν να νικήσουν. Ενεργοποίησαν τη ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ που υπήρχε στο συμβόλαιο του Νεϊμάρ και ο χολωμένος από τη συμπεριφορά του Τύπου και της ομάδας του Βραζιλιάνος λόγω της ετυμηγορίας τους πως πρέπει να ζει στη σκιά του Μέσι, μετακόμισε στην Πόλη του Φωτός.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η «σκιά» ακολούθησε τον Νεϊμάρ στο Παρίσι μετά τα δάκρυα του αποχωρισμού στο Καμπ Νου. Η χρεοκοπημένη Μπάρτσα δεν είχε πια χρήματα για να πληρώσει τον ιστορικό της ηγέτη και η Παρί έσπευσε να ανοίξει την αγκαλιά της στον Αργεντινό.

«Στο σπίτι μου»

Ακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι ο προπονητής της Remontada, Λουίς Ενρίκε που δήλωσε «επιστρέφω σπίτι μου, σαν να είναι Χριστούγεννα», όταν έμαθε τον αντίπαλο της Παρί στα προημιτελικά.

Τα δύο πρώτα κεφάλαια της τριλογίας είχαν αισχυλικό τέλος για τους Νεϊμάρ και Μέσι και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν στη Βαρκελώνη πως ο κύκλος θα κλείσει με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση του Λουίς Ενρίκε.

Ο 53χρονος Ισπανός αναγνωρίζει τη νοσηρότητα της αντιπαράθεσης των δύο ομάδων που απλώνεται και εκτός των τεσσάρων γραμμών ενός γηπέδου.

Η Μπάρτσα αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες –ο δεύτερος είναι η Ρεάλ– της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, ενώ ο πρόεδρος της Παρί, Νάσερ Αλ Κελαϊφί, είναι ο επικεφαλής της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη εναντίον των ισπανικών σχεδίων.

Το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί ο Λουίς Ενρίκε δεν τον βοηθά στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη σημασία της παρουσίας του στην Παρί.

Για οκτώ χρόνια εκπροσώπησε τα χρώματα της Μπάρτσα ως ποδοσφαιριστής ενώ ως προπονητής οδήγησε την ομάδα στο δεύτερο τρεμπλ της ιστορίας της, τη σεζόν 2014/15 με την περίφημη επιθετική τριπλέτα Μέσι – Νεϊμάρ – Σουάρες.

Μέλος εκείνης της ομάδας αποτελούσε, για τελευταία σεζόν, ο Τσάβι, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί αντίπαλος του πρώην συμπαίκτη και προπονητή του Λουίς Ενρικε.

Ο προπονητής της Μπάρτσα θα συναντηθεί επίσης με τον παίκτη που αναγέννησε ποδοσφαιρικά, τον Ντεμπελέ και ο τελευταίος τον πρόδωσε πηγαίνοντας επίσης στην Παρί. Γίνεται αντιληπτό πως η κατάσταση περιπλέκεται και το γνωρίζουν όλοι, σε Βαρκελώνη και Παρίσι.

«Η Βαρκελώνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για μένα, ενώ Παρί και Μπάρτσα είναι δύο ομάδες που μοιράζονται πολλά πράγματα… παραδόξως» λέει ο Λουίς Ενρίκε. Τον Τσάβι τον γνωρίζει μόνο ως παίκτη, ενώ ο τελευταίος ξέρει πως δουλεύει ο Λουίς Ενρίκε ως προπονητής, κάτι που επισήμανε ο κόουτς της Παρί, ίσως για να καταδείξει πως βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Γλύκανε όμως την καραμέλα λέγοντας πως θα ήθελε να έχει προπονητή τόσο τους Τσάβι όσο και τους παλιούς συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, Γκουαρντιόλα και Αρτέτα.

Απεκδύεται τον τίτλο του φαβορί που έχουν σπεύσει να δώσουν στην Παρί στα ματς με την Μπάρτσα και εκφράζει την εμπιστοσύνη στους παίκτες του που διαθέτουν την εμπειρία για να ξεπεράσουν τέτοια παιχνίδια. «Αν κάποιος μας νικήσει θα του βγάλω το καπέλο. Οποιον κι αν βάλω στο παιχνίδι θα είναι έτοιμος, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας», σημείωσε.

Κανείς δεν γνωρίζει αν οι φίλοι της Μπάρτσα θα τον υποδεχτούν με χειροκροτήματα ή αποδοκιμασίες. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι. Ωστόσο η δήλωσή του πως η Remontada δεν αποτελεί το πιο ιδιαίτερο παιχνίδι της καριέρας του από τη στιγμή που στον επόμενο γύρο η Γιουβέντους απέκλεισε την Μπάρτσα, δεν ακούστηκε καλά στα αφτιά των Καταλανών. Εσπευσε πάντως να διορθώσει κάπως τα πράγματα λέγοντας πως είναι μέρος της ιστορίας για την οποία είναι περήφανος. Είναι βέβαιο πως ο καταλανικός Τύπος θα εξαπολύσει χτυπήματα στον ισπανό προπονητή κάτω από τη μέση, εκμεταλλευόμενος την αντιπαράθεσή του με τον Κιλιάν Εμπαπέ που υποβόσκει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Απο-εμπαποίηση»

Με δεδομένo ότι ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας θα αποχωρήσει από το Παρίσι στο τέλος της σεζόν ο Λουίς Ενρίκε έχει θέσει σχέδιο «απο-εμπαποίησης», σχεδιάζοντας την «επόμενη ημέρα» στην ομάδα. Αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει βέβαια στον Εμπαπέ που εντοπίστηκε να λέει «πουτ… γιε», τη στιγμή που τον έκανε αλλαγή ο προπονητής του στο τελευταίο Le Classique της καριέρας του, στο Βελοντρόμ.

Ο πόλεμος θα είναι βρώμικος και από τις δύο πλευρές. Ο Τσάβι χαρίζει τον τίτλο του φαβορί στην Παρί υπενθυμίζοντας το οικονομικό επίπεδο της ομάδας που μπορεί να αποκτά όποιον παίκτη θέλει, μια σαφής αιχμή για το «ιδιαίτερο καθεστώς» του γαλλικού κλαμπ λόγω της σύνδεσής του με το Κατάρ. «Ελπίδα, επιθυμία και όνειρο. Δεν πρόκειται να μας νικήσουν σ’ αυτά. Η ομάδα έχει μεγάλο κίνητρο. Είναι εύκολο να μιλάς αλλά η σημαντική στιγμή είναι στο γήπεδο και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιδείξουμε το ταλέντο και την αξία μας στον αγωνιστικό χώρο. Τίποτε άλλο», ήταν η πρώτη αντίδραση του Τσάβι.

Ο αγώνας είναι κομβικός για το μέλλον του 44χρονο Καταλανού αφού μία πρόκριση εις βάρος της μισητής Παρί θα του ανοίξει τον δρόμο της παραμονής του στη Βαρκελώνη με τους όρους που ο ίδιος θα θέσει. Διαφορετικά, ακόμα κι αν μείνει, δεν θα έχει την ίδια ισχύ.