Εκείνο το βράδυ της 14ης Μαρτίου, στην ήσυχη Μπάτσκα Τοπόλα και στα 63α γενέθλια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τίποτα δεν προμήνυε –ενόψει της ρεβάνς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ– ούτε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των νοκάουτ στα Κύπελλα Ευρώπης, ούτε φυσικά την πιο ενδιαφέρουσα αθλητική ιστορία της χρονιάς: Εκείνη που θέλει τον οργανισμό Ολυμπιακός στον τελευταίο Απρίλη πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής να κάνει κάτι δίχως προηγούμενο: Να διεκδικεί με έναν τρόπο έξι διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια σε τέσσερα διαφορετικά σπορ. Τα δύο εξ αυτών στο ποδόσφαιρο…

Και μιας και οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους: Με εκείνο το ανεπανάληπτο 1-6 επί των Ισραηλινών, ήταν που η ομάδα του μεγάλου λιμανιού κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έκλεισε θέση στους προημιτελικούς του Conference League και τη διαδικασία που ξεκινά το βράδυ της Πέμπτης στο Φάληρο (19:45). Το διπλό αντάμωμα (11-18/4) με την ισχυρή Φενερμπαχτσέ. Το ίδιο, που μια μέρα πριν το Ολυμπιακός – Ναντ στη Νιόν (19/4, 15:00) για το Youth League, θα έχει απαντήσει στο ερώτημα αν οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν και δεύτερο ημιτελικό μαζεμένο στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι μιας απίθανης σεζόν. Ολυμπιακός – Φενέρ για τους «8» του Conference League. Ολυμπιακός – Ναντ στον ημιτελικό του  Champions League (Youth League) των K-19 πιτσιρικάδων της Ευρώπης. Δύο σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ακόμη εκπροσώπηση στα δύο ποδοσφαιρικά ταμπλό. Οι Πειραιώτες και η Μίλαν (αντιμετωπίζει τη Ρόμα στους προημιτελικούς του Europa League και την Πόρτο, στον άλλο ημιτελικό του Youth League).

Και είναι ο Ολυμπιακός ουσιαστικά ήδη και στους προημιτελικούς (play offs) της Euroleague στο μπάσκετ, μια στροφή πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας σε μια διοργάνωση που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε πέρσι ως τον τελικό. Και είναι και στους ημιτελικούς του EHF European Cup για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ομάδα του χάντμπολ, που αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (20-27/4) σε μια σπουδαία πρόκληση. Και είναι και οι δύο ομάδες του πόλο, σε άνδρες και γυναίκες στον… λογαριασμό. Με τα κορίτσια να έχουν ήδη προκριθεί στο final four και τους άνδρες να είναι στους προημιτελικούς. Ο Απρίλης δηλαδή έχει εξασφαλισμένους τρεις ημιτελικούς (U-19 ποδόσφαιρο, χάντμπολ ανδρών, πόλο γυναικών) και τρεις προημιτελικούς (ποδόσφαιρο, πόλο ανδρών, μπάσκετ). Ποιος να συγκριθεί μαζί του.

«Εκεί ψηλά στο Ντελέ Αλπι»

Φυσικά κάθε ιστορία δεν είναι η ίδια. Στο μπάσκετ και στο πόλο ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν σε ετήσια βάση στη διεκδίκηση των ευρωτίτλων. Το χάντμπολ είναι ο «νεοτερισμός». Και το ποδόσφαιρο ο μεγάλος… καημός. Η πραγματική αίσθηση υπέρβασης που για να καταπιαστείς μαζί της, θα πρέπει να κάνεις μερικά βήματα πίσω: Τόσο… όσο για να ταιριάξει και να χωρέσει στην περιφερειακή σου όραση ολόκληρο το «κάδρο». Ηταν Μάρτης του 1999 όταν ο Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην κορύφωση της ωριμότητας εκείνης της καταπληκτικής ομάδας του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, του Γρηγόρη Γεωργάτου και του Σίνισα Γκόγκιτς, αντιμετώπισε στους προημιτελικούς του Champions League τη Γιουβέντους του Ζινεντίν Ζιντάν, του Εντγκαρ Ντάβιντς, του Πίπο Ινζάγκι κ.λπ. Δύο απίθανες μονομαχίες που γέννησαν «ήρωα» για τους Ιταλούς (Αντόνιο Κόντε), «μοιραίο» για τους Πειραιώτες (Δημήτρη Ελευθερόπουλο), «soundtrack» (το περίφημο σύνθημα των φίλων του Ολυμπιακού για το πανό «εκεί ψηλά στο Ντέλε Αλπι») και τελικά μια ποδοσφαιρική κατάρα: εκείνη που με δόξα και τιμή λύνεται το βράδυ της Πέμπτης στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης»: Την ώρα της έναρξης του Ολυμπιακός – Φενερμπαχτσέ (19:45).

Δεν σταμάτησε ποτέ

Ναι, όπως προφανώς θα καταλάβατε από το 1999 και τη Γιουβέντους έχουν να βρεθούν οι Ερυθρόλευκοι σε προημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ακριβώς 25 χρόνια. Και εννοείται πως δεν σταμάτησαν ποτέ να προσπαθούν. Εφτιαξαν ξανά εξαιρετικές αγωνιστικές εκδοχές. Είχαν σπουδαίους προπονητές και προπονητές. Εφτασαν ως την πόρτα της «8άδας» ένα σωρό φορές – οι παρουσίες στο top 16 του Champions League το 2008, το 2010, το 2014 αλλά και στο top 16 του Europa League το 2005, το 2012, το 2017, το 2020, το 2021. Εμελλε όμως να περάσει μια ολόκληρη… γενιά και να δημιουργηθεί μια νέα διοργάνωση από την UEFA προκειμένου να νιώσει ξανά αυτή την αγωνία. Την αίσθηση πως πλησιάζει εκεί που δεν έχει φτάσει ποτέ ξανά…