Δραματικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε το bianet για τις γυναικοκτονίες στην Τουρκία, καθώς το 2023 δολοφονήθηκαν 333 γυναίκες και μάλιστα αυτή είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά κατά την οποία περισσότερες από 320 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους από τα χέρια ανδρών.

Ειδικότερα το 2023, οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 333 γυναίκες, παρενόχλησαν τουλάχιστον 355 γυναίκες, κακοποίησαν 123 παιδιά, άσκησαν βία σε 745 γυναίκες και βίασαν 18 γυναίκες.

Ακόμα οι άνδρες ανάγκασαν τουλάχιστον 371 γυναίκες να εργαστούν στο σεξ. Οι θάνατοι 270 γυναικών αναφέρθηκαν στον Τύπο ως «ύποπτοι» και οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 28 παιδιά.

Το 2022, οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 327 γυναίκες, παρενόχλησαν τουλάχιστον 156 γυναίκες, κακοποίησαν 238 παιδιά, άσκησαν βία σε 793 γυναίκες και βίασαν 32 γυναίκες. Οι άνδρες ανάγκασαν τουλάχιστον 442 γυναίκες να εργαστούν στο σεξ. Οι θάνατοι 198 γυναικών αναφέρθηκαν στον Τύπο ως «ύποπτοι» και οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 39 παιδιά.

Το 2021, οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 324 γυναίκες, παρενόχλησαν τουλάχιστον 424 γυναίκες, κακοποίησαν 208 παιδιά, άσκησαν βία σε 793 γυναίκες και βίασαν 32 γυναίκες. Οι άνδρες ανάγκασαν τουλάχιστον 772 γυναίκες να εργαστούν στο σεξ. Οι θάνατοι 213 γυναικών αναφέρθηκαν στον Τύπο ως «ύποπτοι» και οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 34 παιδιά.

Τα στοιχεία για τη βία των ανδρών κατά των γυναικών στην Τουρκία (Πηγή: bianet)

Το 2020, οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 284 γυναίκες, παρενόχλησαν τουλάχιστον 147 γυναίκες, κακοποίησαν 265 παιδιά, άσκησαν βία σε 792 γυναίκες και βίασαν 96 γυναίκες. Οι άνδρες ανάγκασαν τουλάχιστον 818 γυναίκες να εργαστούν στο σεξ.

Τι αναφέρουν τα στοιχεία για το 2023

Ειδικότερα σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία από τοπικές, εθνικές και διαδικτυακές ειδησεογραφικές πηγές μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2023 και 31ης Δεκεμβρίου 2023, άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 333 γυναίκες.

Μάλιστα αν σε αυτές τις γυναικοκτονίες συμπεριληφθούν έξι επιπλέον δολοφονίες που διαπράχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά αναφέρθηκαν το 2023, το σύνολο γίνεται 339. Ορισμένες από αυτές τις έξι περιπτώσεις είχαν αναφερθεί προηγουμένως στον Τύπο ως «ανεξιχνίαστες» ή «ύποπτες περιπτώσεις θανάτου».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 46 γυναίκες παρά τις δικαστικές αποφάσεις για«περιοριστικά μέτρα» και να μείνουν μακριά τους.

Δεκαπέντε από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν ήταν πρόσφυγες, ενώ οι άνδρες σκότωσαν 233 γυναίκες στο σπίτι και 83 γυναίκες εκτός σπιτιού, σε μέρη όπως δάση και νοσοκομεία. Ο τόπος θανάτου 17 γυναικών δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Ποιος και πώς σκότωσε τις 333 γυναίκες;

Από τις 333 γυναίκες, οι 214 σκοτώθηκαν από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους, 57 από μέλη της οικογένειας, όπως πατέρες, γιους ή αδελφούς, τέσσερις από συγγενείς, 21 από φίλους, 11 από γαμπρούς, 11 από γείτονες και μία από προσωπικό ασφαλείας. Ο βαθμός γνωριμίας μεταξύ των ανδρών και των 13 γυναικών που τις σκότωσαν δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Οι άνδρες σκότωσαν 196 γυναίκες με πυροβόλα όπλα, 100 με αιχμηρά αντικείμενα, 14 με στραγγαλισμό, πέντε με ξυλοδαρμό, τρεις καίγοντάς τες και τέσσερις με ρίψη πέτρας ή πατώντας τες με όχημα. Οι λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο έξι γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες δεν αναφέρθηκαν στον Τύπο.

Οι άνδρες σκότωσαν 111 γυναίκες επειδή ήθελαν να «χωρίσουν αλλά εκείνη δεν ήθελε», 15 από ζήλια, μία επειδή «δεν φρόντιζε τη μητέρα του», μία επειδή «υπέφερε» και πέντε επειδή «τα παιδιά έκαναν θόρυβο».

Έντεκα γυναίκες δολοφονήθηκαν για κληρονομικές διαφορές, μία επειδή δεν έδωσε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, δύο σε ληστεία, μία σε διαμάχες για την κηδεμονία και μία γυναίκα για την προστασία της κόρης της. Οι λόγοι για τους θανάτους 183 γυναικών δεν αναφέρθηκαν στον Τύπο.

Υπήρχαν 340 δράστες που σκότωσαν γυναίκες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν σκοτώσει περισσότερες από μία γυναίκες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο αρχείο bianet, μόνο 123 δράστες συνελήφθησαν. Τουλάχιστον 95 δράστες τέθηκαν υπό κράτηση, 22 δράστες καταγράφηκαν ως «διαφεύγοντες» ή «καταζητούμενοι» και 69 δράστες αυτοκτόνησαν. Η δικαστική διαδικασία τουλάχιστον 31 δραστών δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Παιδοκτονίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του bianet, οι άνδρες σκότωσαν τουλάχιστον 28 παιδιά το 2023, 19 παιδιά σκοτώθηκαν από τον πατέρα τους, ένα από συγγενή, τέσσερα από γείτονες, ένα από τον άνδρα που ήθελε να το παντρέψει με τη βία, ένα από φίλο, ενώ ο βαθμός γνωριμίας ενός παιδιού με τον δολοφόνο δεν αναφέρθηκε στον Τύπο. Ένα δολοφονήθηκε επίσης από τον εργοδότη του.

Υπήρχαν 27 δράστες που σκότωσαν παιδιά. Μόνο 13 δράστες συνελήφθησαν. Η δικαστική διαδικασία ενός δράστη αναφέρθηκε στον Τύπο ως «διαφυγόντας». Τουλάχιστον τρεις δράστες τέθηκαν υπό κράτηση, επτά δράστες αυτοκτόνησαν και η δικαστική διαδικασία τριών δραστών δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Βίασαν 18 γυναίκες και συνελήφθησαν έξι άτομα το 2023

Το 2023, οι άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, βίασαν τουλάχιστον 18 γυναίκες. Τέσσερις εξ αυτών βιάστηκαν από φίλους, μία από έναν μάνατζερ ποδοσφαίρου, άλλες γυναίκες από άνδρες που εργάζονταν στο κέντρο απέλασης, μία από έναν φύλακα, μία από τον άνδρα για τον οποίο εργαζόταν ως φροντιστής, δύο  από συγγενείς, μία από τον φίλο της, μία από έναν οδηγό και μία από έναν φυσιοθεραπευτή. Ο βαθμός γνωριμίας μεταξύ των ανδρών και των πέντε γυναικών που βίασαν δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Υπήρξαν 24 δράστες που βίασαν γυναίκες. Μόνο έξι δράστες συνελήφθησαν. Ένας αναφέρθηκε ότι «διέφυγε», τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι, τρεις τέθηκαν υπό κράτηση και πέντε κλήθηκαν για ανάκριση. Ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες για τουλάχιστον πέντε δράστες.

Οι άνδρες παρενόχλησαν τουλάχιστον 355 γυναίκες το 2023. Μεταξύ αυτών που παρενοχλήθηκαν από άνδρες υπήρχαν και μετανάστριες.

Τρεις εξ αυτών παρενοχλήθηκαν από ακαδημαϊκούς, δύο από φίλους, επτά από συζύγους, φίλους, μία γυναίκα από το αφεντικό της, μία από έναν οδηγό, μία από έναν γιατρό, μία από έναν αθλητικό προπονητή, μία από έναν γείτονα, μία από έναν άνδρα που καταχράστηκε τη θρησκεία, δύο από συναδέλφους. Ο βαθμός γνωριμίας μεταξύ 38 ανδρών που παρενόχλησαν 298 γυναίκες δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Γυναίκες διαδηλώνουν κατά της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στην Τουρκία (Πηγή: REUTERS/Can Erok)

Οι άνδρες παρενόχλησαν 53 γυναίκες λεκτικά, 298 γυναίκες τραβώντας τις φωτογραφίες/βίντεο τους. Οι άνδρες παρενόχλησαν τέσσερις γυναίκες αυνανιζόμενοι μπροστά τους.

Υπήρχαν 69 δράστες που παρενόχλησαν γυναίκες. Μόνο 12 δράστες συνελήφθησαν. Ξεκίνησε έρευνα για 15 δράστες και 16 δράστες τέθηκαν υπό κράτηση.

Εννέα δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι. Ένας δράστης απελάθηκε, ένας δράστης παραιτήθηκε από τη θέση του, η δικαστική διαδικασία ενός δράστη αποτυπώθηκε στον Τύπο ως «διαφυγόντας», ένας καταδικάστηκε «κατ’ οίκον κράτηση». Η δικαστική διαδικασία τουλάχιστον 13 δραστών δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Άνδρες κακοποίησαν 123 παιδιά το 2023

Ακόμα άνδρες κακοποίησαν 123 αγόρια και κορίτσια. Επτά παιδιά κακοποιήθηκαν από μέλη θρησκευτικών αιρέσεων, 24 από τους δασκάλους τους, τέσσερα από συγγενείς, επτά από μέλη της οικογένειας, όπως ο πατέρας/αδελφός, ένα από τον άνδρα με τον οποίο το παιδί αναγκάστηκε να παντρευτεί, ένα από τουλάχιστον 40 δημόσιους λειτουργούς, τέσσερα από γιατρούς, 14 από καταστηματάρχες, δύο από λοχίες, επτά από γείτονες, ένα από υπάλληλο του σχολείου, τέσσερα από φίλους, τρία από προπονητές αθλητισμού και ένα από το αφεντικό. Ο βαθμός γνωριμίας μεταξύ των ανδρών και των 43 παιδιών που τα κακοποίησαν δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Υπήρχαν 162 δράστες που κακοποίησαν παιδιά. Μόνο 52 συνελήφθησαν. Για τουλάχιστον 42 δράστες δεν διεξήχθη καμία δικαστική διαδικασία, 17 δράστες τέθηκαν υπό κράτηση, οκτώ δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι κα πέντε δράστες μηνύθηκαν. Η δικαστική διαδικασία για 26 δράστες δεν αναφέρθηκε στον Τύπο. Εννέα δράστες διέφυγαν και τρεις δράστες αυτοκτόνησαν.

Άσκησαν βία σε τουλάχιστον 745 γυναίκες

Οι άνδρες άσκησαν βία σε τουλάχιστον 745 γυναίκες το 2023. Οι άνδρες «τραυμάτισαν σοβαρά» 85 εξ αυτών. Από αυτές τις γυναίκες οι 573 τραυματίστηκαν από τους συζύγους ή τους φίλους τους, πέντε από τον οδηγό ταξί, 49 από μέλη της οικογένειας, όπως ο πατέρας, ο αδελφός, μία από κλέφτη, πέντε από συγγενείς ασθενούς, 15 από φίλους, δύο από τα αφεντικά τους, τέσσερις από τους γαμπρούς τους, δύο από καταστηματάρχες, δύο από γείτονες. Ο βαθμός γνωριμίας μεταξύ των ανδρών και των 87 γυναικών που τραυμάτισαν δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.

Οι άνδρες τραυμάτισαν 74 γυναίκες με πυροβόλα όπλα και 77 με αιχμηρά αντικείμενα και 574 γυναίκες με σωματική επίθεση.

Υπήρξαν 707 δράστες που τραυμάτισαν γυναίκες. Μόνο 64 δράστες συνελήφθησαν. Τουλάχιστον 94 τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ για 343 κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες. Η δικαστική διαδικασία 32 δραστών αποτυπώθηκε ως «καταζητούμενοι» ή «δραπέτες».

Διαδήλωση κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας, στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Τουλάχιστον εννέα δράστες αυτοκτόνησαν, 18 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δικαστική διαδικασία τουλάχιστον 147 δραστών δεν αποτυπώθηκε στον Τύπο.

Το 2023 οι άνδρες εξανάγκασαν τουλάχιστον 371 γυναίκες να εργαστούν στο σεξ. Μεταξύ των γυναικών που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική εργασία υπήρχαν παιδιά κάτω των 18 ετών. 192 γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική εργασία δεν ήταν πολίτες της Τουρκίας.

Υπήρχαν 454 δράστες που εξανάγκασαν γυναίκες σε σεξουαλική εργασία. Μόνο 101 από αυτούς συνελήφθησαν. 25 δράστες τέθηκαν υπό κράτηση. Τουλάχιστον 37 δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι. Για 18 δράστες δεν διεξήχθη καμία δικαστική διαδικασία. Η δικαστική διαδικασία για οκτώ δράστες δεν αναφέρθηκε στον Τύπο.