Διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής της Google DeepMind είναι ο νέος σύμβουλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Ασσαέλ, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα του υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, συμπεριλήφθηκε το 2021 στη λίστα του Forbes με τους 30 σημαντικότερους επιστήμονες κάτω των 30 ετών.

Ως ερευνητής της DeepMind, λονδρέζικης εταιρείας ΑΙ που ανήκει σήμερα στην Google, ο Ασσαέλ ηγήθηκε της ανάπτυξης των αλγορίθμων «Πυθία» και «Ιθάκη» που διαβάζουν μισοκατεστραμμένα αρχαιοελληνικά κείμενα.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα παρουσίασε το μοντέλο «Ιθάκη» στον πρωθυπουργό στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Ασσαέλ, σήμερα 31 ετών, αποφοίτησε από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2013. Με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σήμερα είναι ανώτερος ερευνητής (Senior Research Scientist) στην DeepMind.

Καλωσορίζοντας τον Γιάννη Ασσαέλ ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «brain gain» της Ελλάδας.

«Με την έρευνά του στο ΑΙ και το πρόγραμμα Ithaca έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού Nature όταν κατάφερε να φτιάξει μοντέλο πρόβλεψης για τις κατεστραμμένες επιγραφές της Αρχαίας Ελλάδας» είπε ο κ. Κυρανάκης.

«Έχει διακριθεί στους MIT Innovators Under 35 και στους Forbes’ 30 Under 30 της Ευρώπης. Στόχος της επιστροφής του στην Ελλάδα είναι η κοινωνική προσφορά και θα μας καθοδηγεί σε projects που σχετίζονται με AI και μάλιστα ως άμισθος συνεργάτης, κάτι που τον τιμά πολύ και δείχνει την ειλικρινή του διάθεση να βοηθήσει τη χώρα».