O Ολυμπιακός θεωρεί άδικη την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για τη διακοπή του ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Η αίσθηση της αδικίας του προκύπτει από τρεις λόγους. Πρώτον από το γεγονός ότι η Εφέσεων μοιάζει να μην έλαβε υπόψη της την ίδια τη διαδικασία κι αυτό είναι γενικά δυσάρεστο για το αθλητικό μας δίκαιο. Δεύτερον από το δεδομένο που λέει ότι η προηγούμενη ποινή που επιβλήθηκε από την ίδια επιτροπή για διακοπή αγώνα (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός το 2018) ήταν εντελώς διαφορετική: ο Δικέφαλος του Βορρά έχασε μόνο το ματς, η έδρα του δεν τιμωρήθηκε με αποκλεισμό και δεν του αφαιρέθηκε βαθμός. Και τρίτον από το γεγονός ότι υπάρχει μια τρομερή ανακολουθία στο ζήτημα των ποινών γενικότερα.

Τον περασμένο Μάιο το ματς του μπάσκετ ΠΑΟ – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ διακόπηκε εξαιτίας εισβολής οπαδών στο γήπεδο. Κι όμως και σε εκείνη την περίπτωση αφαίρεση βαθμών δεν υπήρχε. Ο Ολυμπιακός λέει πως όλα αυτά δείχνουν πως η απόφαση έχει να κάνει με το ότι υπήρξε αυτός κατηγορούμενος. Κι αυτός – και μόνο – κρίνεται εν προκειμένω αυστηρά.

Πάλι

Αυτό που εγώ γνωρίζω είναι πως κυβερνητικά υπάρχει ικανοποίηση για την ίδια την απόφαση. Η κυβέρνηση (και σε αυτό το ζήτημα) πιστεύει πως η αντιμετώπιση της βίας είναι σχεδόν αποκλειστικά ευθύνη των ΠΑΕ. Θεωρούν ότι η αυστηρότατη ποινή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τα γήπεδα να γίνουν εκκλησίες διότι όλοι πλέον γνωρίζουν πως δεν υπάρχει η παραμικρή επιείκεια. Δεν ξέρω αν γνώριζαν την απόφαση πριν απ’ την έκδοσή της.

Ωστόσο δεν μου φαίνεται τυχαίο πως μια μέρα πριν τη μάθουμε όλοι διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή τη διαφθορά έχει πολλές φορές καταγγείλει και με την ιδιότητα του προέδρου της Σουπερλίγκας ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκης. Η κυβέρνηση είναι σαν να θυμήθηκε αυτές τις καταγγελίες μια μέρα πριν από μια απόφαση που αναμφίβολα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον Ολυμπιακό σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Είναι σαν με τη μεθόδευση (;) αυτή να θέλει να δείξει ότι κατανοεί τις θέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη και την ίδια στιγμή θεωρεί την τιμωρία του Ολυμπιακού ως ευκαιρία για να φανεί ότι όντως υπάρχει καταπολέμηση της βίας. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αργά ή γρήγορα πάλι κάτι θα γίνει και πάλι κάποιο ελληνικό ντέρμπι θα κριθεί στα χαρτιά…

Ορθοπεδικός

Επί της ευκαιρίας βρήκα ειλικρινή την τοποθέτηση του πρώην ορθοπεδικού του Ολυμπιακού, Χρήστου Θέου. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό ο επί δώδεκα χρόνια γιατρός του Ολυμπιακού αφού τονίζει ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στο τέλος της συνεργασίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός με το νοσοκομείο Metropolitan τόνισε πως ούτε απολύθηκε από τον Ολυμπιακό, ούτε τσακώθηκε με την ομάδα.

«Είμαι υποχρεωμένος να πληροφορήσω το φίλαθλο κοινό, πως η κλινική μου απαρτίζεται από πολυάριθμο προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, γραμματείς), που σε παρόντα χρόνο ασχολούμαστε θεραπευτικά με μεγάλο αριθμό ασθενών που έχουμε ήδη χειρουργήσει και παρακολουθούμε τη μετεγχειρητική τους πορεία (…), ενώ για τους επόμενους μήνες έχουν ήδη προγραμματιστεί πολυάριθμα χειρουργεία ασθενών που περιμένουν. Είναι λοιπόν εύλογα αντιληπτό πως είναι αδύνατον πρακτικά να εγκαταλειφθούν οι ασθενείς μου και να μετατραπούν σε θύματα της παύσης συνεργασίας δύο οργανισμών, όπως επίσης είναι επιστημονικά αντιδεοντολογικό ασθενείς με προγραμματισμένα χειρουργεία, που είναι κρίσιμα τόσο για την υγεία τους, όσο και για την ποιότητα της ζωής τους, να τεθούν σε κατάσταση αβεβαιότητας» αναφέρει. Αυτονόητα όλα. Αλλά στις εποχές που ο καθένας μπορεί να κυκλοφορήσει όποιο παραμύθι θέλει καλό είναι και τα αυτονόητα να επισημαίνονται.

Παράδοξο

Κατά τα άλλα τρία ματς για τη Σουπερλίγκα έγιναν το Σάββατο και κανείς γηπεδούχος πάλι δεν κέρδισε. Θυμίζω ότι την προηγούμενη αγωνιστική νίκη γηπεδούχου υπήρξε μόνο μία: αυτή του Πανσερραϊκού επί του ΟΦΗ. Το Σάββατο ο ΟΦΗ έμεινε στην ισοπαλία με τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-1), ο Πανσερραϊκός παραλίγο να κερδίσει πάλι αλλά εκτός έδρας καθώς στο Περιστέρι κρατούσε το 0-1 μέχρι τις καθυστερήσεις όταν και δέχτηκε την ισοφάριση και ο Αρης πέρασε με νίκη από τον Βόλο. Εχουν ξεχάσει οι ελληνικές ομάδες να κερδίζουν εντός έδρας; Νομίζω ότι συμβαίνει κάτι πιο απλό: μιλάμε για ομάδες που δεν έχουν έδρες! Τα πιο πολλά γήπεδα των μικρομεσαίων ομάδων δεν γεμίζουν: ακόμα και το μικρό Γεντί Κουλέ σπανίως είναι γεμάτο. Το γήπεδο του Περιστερίου είναι από τα πιο ήσυχα (δηλαδή άδεια…) την κατηγορίας και στον Βόλο το Πανθεσσαλικό γεμίζει μόνο αν εισιτήρια αγοράσουν οι αντίπαλοι της ομάδας. Τα ματς στα οποία δεν αγωνίζονται εντός έδρας οι μεγάλοι μοιάζουν να γίνονται σε ουδέτερα γήπεδα: σε λίγο θα είναι παράδοξο αν κερδίζουν οι γηπεδούχοι, όχι το αντίθετο.

Τελευταίοι

Στο Ηράκλειο πάντως δεν αντιμετώπισαν την ισοπαλία με τον ΠΑΣ ως γεγονός ασήμαντο που δεν πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό. Επειτα από καιρό σε ελληνικό γήπεδο είδαμε αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε «λαϊκό δικαστήριο» – δηλαδή έναν προπονητή και κάποιους ποδοσφαιριστές να δίνουν εξηγήσεις σε οπαδούς και μάλιστα με τη λήξη του ματς και πριν φύγουν για τα αποδυτήρια. Για τον κόουτς Νταμπράουσκας η συνέχεια δεν θα είναι απλή. Και παραδόξως κάνει τη δουλειά του πιο δύσκολη το ότι ο ΟΦΗ έχει κερδίσει την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη και δεν μπορεί να κερδίσει ομάδες που βρίσκονται στις πέντε τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Δύσκολο

Τα επισημαίνω αυτά γιατί στο τέλος της σεζόν μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικά. Σχεδόν πάντα οι ομάδες που κατάφερναν να αποφύγουν τον υποβιβασμό (ενώ είχαν υπάρξει μπλεγμένες στη μάχη της παραμονής σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος) το κατόρθωναν χάρη σε νίκες εκτός έδρας που ενίοτε προκαλούσαν και πολλές υποψίες. Για να το πω απλά, για να σωθούν έπρεπε να βρουν κάποιον αδιάφορο και να τον κερδίσουν εκτός έδρας. Φέτος δεν αποκλείεται να σωθεί εύκολα όποιος με κάποιο τρόπο καταφέρει να εκμεταλλευτεί την έδρα του! Πράγμα που από αυτά που βλέπω σε αυτές τις πρώτες αγωνιστικής μοιάζει καταπληκτικά δύσκολο…