Στη διεθνοποίηση του σοκαριστικού περιστατικού με τους 92 γυμνούς μετανάστες, οι οποίοι προωθήθηκαν στην ελληνική πλευρά του Εβρου με τη… βοήθεια των τουρκικών αρχών προχωρά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φτάσει η υπόθεση αυτή. Οπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα υπάρχει πλούσιο υλικό – βίντεο και φωτογραφίες – που επιβεβαιώνουν τη σκληρή τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, μια τακτική που σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές παραπέμπουν σε Μεσαίωνα, εργαλειοποιώντας το δράμα των μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την υπόθεση των «92 του Εβρου» επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο και η Frontex. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής δήλωσε πως αξιωματικοί της Frontex συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές για να παράσχουν στους μετανάστες άμεση βοήθεια, προσθέτοντας πως ο οργανισμός είχε ενημερώσει τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων της υπηρεσίας για πιθανή παραβίαση δικαιωμάτων.

Ενημέρωση από Θεοδωρικάκο

Την ίδια στιγμή, με επιστολή του προς την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, και τους 27 ομολόγους του στην ΕΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τους ενημερώνει για το συγκλονιστικό περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στον Εβρο. Στην εν λόγω επιστολή ο υπουργός αναφέρεται στις καταθέσεις των ίδιων των μεταναστών, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ληστείας, σωματικών βλαβών καθώς και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Επείγουσα έρευνα για το περιστατικό με τα 92 γυμνά άτομα στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ζητά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας τις εικόνες σοκαριστικές και τονίζοντας πως οι συνθήκες του εντοπισμού τους δεν είναι ξεκάθαρες. Το θέμα, πάντως, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κι εκτός ελληνικών και τουρκικών συνόρων, με τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, όπως τον «Guardian» και τη «Liberation», να διαδέχονται το ένα το άλλο. Την ίδια στιγμή, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως σήμερα μεταφέρονται οι 28 από τους 92 μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Εβρου. Μάλιστα, μεταξύ των μεταναστών που εντοπίστηκαν γυμνοί, 61 έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν, 16 από τη Συρία και πέντε από το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν Μαροκινοί και Ιρανοί.

Προκλητικός Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να στρέψει την ντροπιαστική υπόθεση του Εβρου κατά της Ελλάδας.  Κατά τον τούρκο υπουργό, η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που ευθύνεται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και συκοφαντεί την Τουρκία», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας πως και η Frontex είναι συνένοχη σε αυτό. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί σε fake news κατηγορώντας την Ελλάδα πως «τρυπάει τις λέμβους, κάτι που έχει αποτυπωθεί ευρέως στις εικόνες και αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη μέση της θάλασσας».

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος επισημαίνει πως είναι μεγάλο το θράσος των τούρκων αξιωματούχων «να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Εβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί της Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο».