«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!», γράφει μέσα στην «Ασκητική» του ο Νίκος Καζαντζάκης. Το πιθανότερο είναι ο Παπέ Αμπού Σισέ να μην γνωρίζει όχι απλά το συγκεκριμένο γνωμικό αλλά ούτε τον σπουδαίο Κρητικό, μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας και όχι μόνο.

Από τη Σενεγάλη βλέπετε ο αμυντικός του Ολυμπιακού, αν και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, το λογικό είναι να έχει άγνοια. Άγνοια για τη φράση ωστόσο που θα μπορούσε να πει κανείς πως τον χαρακτηρίζει όσο τίποτα άλλο σαν ποδοσφαιριστή και σαν προσωπικότητα. Που περιγράφει ουσιαστικά μέσα σε λίγες λέξεις αυτό που παρουσιάζει ο Σισέ κάθε φορά που πατάει το χορτάρι.

Ο άσημος Σισέ από τη Σενεγάλη, στον Ολυμπιακό μέσω (β’) Γαλλίας

Όταν τον Ιανουάριο του 2017 έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός απέκτησε… κάποιον Σισέ από την Αζαξιό της δεύτερης κατηγορίας, λίγοι θα ήταν αυτοί που ενθουσιάστηκαν. Μπορεί και κανείς. Αν και έχουν χτίσει παράδοση οι «ερυθρόλευκοι» με τα λαβράκια που κατά καιρούς «ψαρεύουν» από τη Γαλλία, οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν είναι αυτές που στο πρώτο άκουσμα ενθουσιάζουν τον (Έλληνα) οπαδό.

Έξι μήνες αργότερα όταν και ξεκίνησε το ταξίδι του Σισέ με τα «ερυθρόλευκα», πιθανότατα ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί πως θα καταφέρει να καθιερωθεί ανάμεσα στα θηρία και να γίνει ένας από τους στυλοβάτες της «ερυθρόλευκης» άμυνας. Να εξελιχθεί σε έναν πρωταθλητή, που έφτασε μέχρι τη Ligue 1 για τη Σεντ Ετιέν αλλά επέστρεψε και δείχνει αποφασισμένος να μείνει.

Το δικό του καλοκαίρι

Δεν το λέμε εμείς. Το «λέει» ο ίδιος στο γήπεδο. Εκεί όπου κερδίζει επάξια το άτυπο βραβείο του MVP καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό. Με τα δημοσιεύματα από Ελλάδα και εξωτερικό να τον παρουσιάζουν συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι για διάφορες ομάδες, εκείνος «φωνάζει» παρών δείχνοντας πως είναι εδώ για τον Ολυμπιακό.

Με την κλάση του που τον κάνει να ξεχωρίζει σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Με την ψυχή του όπως στη φάση που έκοψε την τελευταία στιγμή τον επιθετικό της Σλόβαν Μπρατισλάβας και το πανηγύρισε περισσότερο κι από γκολ. Με την αυταπάρνησή του και την αυτοθυσία του όπως στη ρεβάνς με τη Νέφτσι Μπακού που χρειάστηκε να παίξει αριστερό μπακ – χαφ «αλωνίζοντας» σε όλη πλευρά, σαν έτοιμος από καιρό.

Ο Σισέ έχει ζήσει αρκετές μεγάλες στιγμές στον Ολυμπιακό. Όχι μόνο σαν μέλος της ομάδας, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Μεγάλες βραδιές με τον ίδιο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ανέλπιστα μάλιστα τις περισσότερες φορές. To10.gr σας παρουσιάζει τους σταθμούς του – σε λίγες μέρες – 26χρονου αμυντικού με τη φανέλα των πρωταθλητών Ελλάδος.

Το ντεμπούτο με τα ερυθρόλευκα

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι λοιπόν δεν θα γινόταν να μην σταθούμε στην πρώτη εμφάνιση του Αφρικανού άσου με τον Ολυμπιακό. Ήταν η 19η του Σεπτέμβρη του 2017 όταν ο Σισέ συστήθηκε στο ελληνικό κοινό. Και ξεκίνησε με νίκη. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 του Αστέρα Τρίπολης για το Κύπελλο, με τον νεαρό αμυντικό να έχει μάλιστα και πολύ καλή παρουσία συνολικά.

Σκόρερ σε ντέρμπι

Την ικανότητά του και στο δεύτερο μισό του γηπέδου έδειξε ο Σισέ κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο. Στο ντέρμπι του Νοέμβρη του 2018 ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αφού είδε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 1-0 στον Πειραιά αλλά ο Σισέ σκόραρε στις καθυστερήσεις δίνοντας στην ομάδα του έναν πολύτιμο βαθμό, στην πρώτη μεγάλη του στιγμή στο λιμάνι.

Πρωταγωνιστής και στην Ευρώπη

Αφού τον έμαθε για τα καλά το ελληνικό κοινό, είχε έρθει η ώρα να συστηθεί και στο ευρωπαϊκό.  Περίπου έναν μήνα μετά από εκείνο το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός παίζει «τελικό» πρόκρισης με τη Μίλαν στο «Γ. Καραισκάκης». Θέλει νίκη και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά για να προκριθεί από τον όμιλο. Το τελικό 3-1 στέλνει με ιστορικό θρίαμβο τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση του Europa League, αλλά εκείνος ήταν που άνοιξε τον δρόμο όταν στο 60ο λεπτό με κεφαλιά από θέση φορ έκανε το 1-0.

Αυτό που θα ακολουθούσε βέβαια, θα ήταν ακόμη καλύτερο. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 2020, οι «ερυθρόλευκοι» άλωσαν το Λονδίνο, επικρατώντας με 2-1 της Άρσεναλ στην παράταση και πήραν την πρόκριση για τους «16» του Europa League. Πριν το χρυσό γκολ του Ελ Αραμπί στο 120′ ο Σισέ ήταν αυτός που έστειλε το ματς στην παράταση όταν με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 0-1 και ισοφάρισε το σκορ του πρώτου ματς.

Επιστροφή για την καθιέρωση

Για να φτάσουμε στο σήμερα. Στα προκριματικά του καλοκαιριού. Όπου είχε καθοριστική συμβολή τόσο στην πρόκριση επί της Νέφτσι, όσο και στη διαφαινόμενη πρόκριση επί της Σλόβαν. Ακόμα και στα παιχνίδια με τη Λουντογκόρετς ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να σταθούν στο ύψος τους. Βασικός και στα πέντε παιχνίδια, αντικαταστάθηκε μόνο όταν τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τους Σλοβάκους και υπήρξε φόβος για σοβαρή ζημιά.

Από δική του προσπάθεια προήλθε το 0-1 στο Αζερμπαϊτζάν, με δικό του γκολ ο Ολυμπιακός έκανε το 2-0 κόντρα στη Σλόβαν. Ήταν η επιβράβευση για όσα προηγήθηκαν και το έναυσμα πιθανότατα για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια στο μέλλον.

Με τα ερυθρόλευκα ο Σισέ έχει καταγράψει 97 συμμετοχές από το 2017, έχοντας πετύχει μάλιστα και 11 γκολ. Όχι κι άσχημα για έναν αμυντικό. Από τον Οκτώβρη του 2018 είναι μάλιστα και διεθνής με την Εθνική ανδρών της πατρίδας του μετρώντας τέσσερις συμμετοχές και ένα γκολ. Πρόσφατα ο Ολυμπιακός τον επιβράβευσε με νέο συμβόλαιο, μέχρι το 2024. Κι εκείνος ανταποδίδει στο γήπεδο. Οπως πάντα.