Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε οδυνηρή και για την Νότια Ιταλία, με φωτιές να έχουν πλήξει εκτεταμένα περιφέρειες όπως την Σικελία και την Απούλια εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέγραψε απόφαση για την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με στόχο την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην Καλαβρία.

Πρόκειται να αποσταλούν στην περιοχή εθελοντές και σειρά επίγειων δυνάμεων. Τις περασμένες ημέρες οι φλόγες κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή των ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας ενώ έχει γίνει στάχτη και σημαντικό μέρος του εθνικού πάρκου του όρους Ασπρομόντε. Ο κύριος στόχος, σε αυτή την φάση, είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Ρώμης έχουν φτάσει 28 αιτήματα για βοήθεια λόγω πυρκαγιών: 8 από την Καλαβρία, 6 από την Σικελία, 4 από την ευρύτερη περιοχή της Ρώμης και 2 από Σαρδηνία, την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και από τις περιφέρειες Ούμπρια, Μολίζε και Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία.

Την προηγουμενη εβδομάδα, δύο άνθρωποι –μία γυναίκα 55 ετών και ο 33χρονος ανιψιός της– έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Σαν Λορέντσο ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον ελαιώνα τους.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Gazzetta del Sud, ο Πιερπάολο Τζαβεττιέρι, Δήμαρχος του Ρογκούντι και Πρόεδρος της Ένωσης των Δήμων της Περιοχής Γκρεκάνικα της Νότιας Καλαβρίας, μίλησε για την επέκταση των πυρκαγιών.

“Η περιοχή μας καταστράφηκε” δήλωσε στα μικρόφωνα της εφημερίδας ο δήμαρχος. “Η περιοχή της Γκρεκάνικα, την οποία εκπροσωπώ εδώ μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου, είδε το 80% του δάσους να έχει διαγραφεί, ειδικά στις περιοχές του Σαν Λορέντζο, του Μπαγκαλάνδι και ιδιαίτερα του Roccaforte.”

Φανερά δοκιμασμένος, όπως αναφέρει το ertnews.gr ο ίδιος ο δήμαρχος υπογράμμισε πως “πιστοποιήθηκαν 170 πράξεις πυρομανίας σε 3-4 ημέρες και φαίνεται ότι 50 έλαβαν χώρα σε μια μέρα, το πρωί μεταξύ 8 και 9. Οπότε είναι σωστό να ισχυριστούμε πως έγινε ένας πόλεμος.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ