«Ετοιμάστε τους ώμους σας και τα παιδιά σας» είπε στις 20 Απριλίου στους ισραηλινούς πολίτες ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαιώνοντας μια νέα ισραηλινή παραγγελία δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του COVID-19.

Δεν μιλούσε στον αέρα: Οι Pfizer/BioNTech είχαν ήδη ζητήσει από τις αρχές του Απριλίου από την αρμόδια αμερικανική Αρχή, τη FDA, να επεκτείνει την άδεια χορήγησης του εμβολίου τους στους εφήβους ηλικίας 12-15 χρόνων. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν την Παρασκευή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον ΕΜΑ.

Ο επικεφαλής της BioNTech, μάλιστα, ο Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε πως η άδεια μπορεί να δοθεί εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, μέσα δηλαδή στον Ιούνιο.

Και οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πλέον πως αν δεν εμβολιαστούν και τα παιδιά, δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε οριστικά την πανδημία.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στο Ισραήλ, τον παγκόσμιο πρωταθλητή στους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, όπου ένα 62,43% του πληθυσμού (έναντι 50,83% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 43,97% στις ΗΠΑ και 24,62% στην Ευρωπαϊκή Ενωση) έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και οι πολίτες επιδεικνύουν γενικά πολύ χαμηλά επίπεδα σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόλις ένα 41% των γονιών νιώθουν έτοιμοι να εμβολιάσουν (και) τα παιδιά τους.

Άδεια

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο ΕΜΑ έχει προς το παρόν δώσει άδεια για τον εμβολιασμό πολιτών από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Τέλη Μαρτίου, ωστόσο, οι τελευταίες ανακοίνωσαν πως μια κλινική δοκιμή σταδίου 3 με τη συμμετοχή 2.260 παιδιών 12-15 χρόνων στις ΗΠΑ έδειξε ότι το εμβόλιό τους είναι «100% αποτελεσματικό» όσον αφορά την πρόληψη της νόσου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Το εμβόλιο έγινε επίσης «καλά ανεκτό και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά αντίστοιχες με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί» στις ηλικίες 16-25 χρόνων, πρόσθεσαν οι Pfizer και BioNTech την Παρασκευή.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποσχέθηκε τον εμβολιασμό των εφήβων «το αργότερο στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών» – υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα δώσει τη σχετική έγκριση ο ΕΜΑ.

«Αν δεν εμβολιάσουμε παρά μόνο τους ενηλίκους», εξηγούσε ταυτόχρονα στην άλλη πλευρά του Ρήνου ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Παστέρ, ο Σιμόν Κοσμέζ, «ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στα παιδιά και θα έχουμε έτσι μια δεξαμενή μολύνσεων που θα έχει ως αποτέλεσμα ότι τα παιδιά αυτά θα μπορούν να μολύνουν τους οικείους τους». «Ας μην ξεχνάμε πως στη Γαλλία αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ένα 20% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 0-18 χρόνων. Ο ιός κυκλοφορεί λοιπόν ενεργά στα παιδιά» προσυπέγραψε ο Βενσάν Μαρεσάλ, καθηγητής Ιολογίας στη Σορβόννη.

Δοκιμές

Αφήνοντας το απαραίτητο παιδαγωγικό έργο στις αρμόδιες Αρχές, οι φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους και σε μικρότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Ουγούρ Σαχίν, τον επικεφαλής της BioNTech, έως τον Ιούλιο θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του συγκεκριμένου εμβολίου για τον εμβολιασμό των ηλικιών 5-12 ετών και ως τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τον εμβολιασμό των ηλικιών από 6 μηνών έως 5 ετών.

Αντίστοιχες δοκιμές πραγματοποιεί και η Moderna, χωρίς να έχει ανακοινώσει όμως ακόμα αποτελέσματα. Από την πλευρά της, η Johnson & Johnson ξεκίνησε δοκιμές σε ηλικίες 12-17 χρόνων. Οσο για την AstraZeneca, είχε επίσης ξεκινήσει μια περιορισμένη κλινική μελέτη σε παιδιά ηλικίας 6 έως 17 χρόνων, την ανέστειλε ωστόσο εξαιτίας των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού.