«Σε περιοχές όπως στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα κι αλλού υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα από άλλες περιοχές της Αττικής με σχεδόν ίδιο πληθυσμό. Πολλά οφείλονται σε άτομα κυρίως ρωσικής καταγωγής ή Ρομά που δεν λαμβάνουν μέτρα υγειονομικής ασφαλείας σε επαγγελματικούς χώρους, προχωρούν σε μεγάλες οικογενειακές συνάξεις και δεν επιδεικνύουν καμιά προσοχή. Δυστυχώς σε αυτές τις περιοχές και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουμε να λάβουμε μέτρα όπως παλιότερα στη Λάρισα ή κι αλλού, με αποκλεισμούς  ακόμη και σπιτιών ή περιοχών, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησε μιλώντας στο Βήμα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που παρακολουθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μεγάλες διαφορές μεταξύ των περιοχών

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με  τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ η Δυτική Αττική έχει 22,37 κρούσματα σε πληθυσμιακό δείγμα 100.000 κατοίκων, όταν ο αριθμός αυτός είναι 7,1 μολύνσεις στον ίδιο αριθμό κατοίκων στον βόρειο τομέα (Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Βριλήσσια  κι αλλού) της Αθήνας.

Στην Ανατολική Αττική (Ν. Μάκρη, Μαραθώνας, Ραφήνα, Κορωπί κλπ.) το ποσοστό αυτό ήταν 5,37 διαγνώσεις σε 100.000 πολίτες.

Στον νότιο  τομέα (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ηλιούπολη κι αλλού) ο αριθμός αυτός περιορίζεται σε 2,45 και στον κεντρικό τομέα της  πρωτεύουσας (Κυψέλη, Εξάρχεια, Καισαριανή,  Ζωγράφου, Ν. Φιλαδέλφεια, Αμπελόκηποι κι αλλού) που παλιότερα είχε παρατηρηθεί  έξαρση των κρουσμάτων η σχετική αναλογία είναι 5,63 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στον δυτικό τομέα Αθηνών (Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Ιλιον κι αλλού) ο αριθμός   αυτός είναι 10,82 νέοι φορείς ανά 100.000 κατοίκους και στον Πειραιά ανέρχεται στο 11,58.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων για το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί».