Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα των προηγούμενων ημερών με αφορμή και την επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου για το ρόλο της Αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ξεπερασμένο ακτιβισμό» αφού προηγουμένως είχε επικριθεί από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικά μέτρα, πρακτικές, νομοσχέδια καθώς και αστυνομοκρατία.

Καύσιμη ύλη για κοινωνικές εκρήξεις

Μάλιστα εν μέσω του εσωκομματικού σάλου που έχει προκληθεί στην Κουμουνδούρου για την «τροπολογία Σπίρτζη» για μποναμά στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ -η οποία τροπολογία μπήκε στον πάγο μετά το χτεσινό πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

«Αποφασίστε με ποιον είστε. Με το πονεμένο ριάλιτι που τάζει πενηνταράκια στους αστυνομικούς ή με τις φαντασιώσεις για αυταρχισμούς; Δίγλωσσοι ψαράδες ψήφων δεν μπορείτε να είστε. Δυο καρπούζια δεν χωράνε».

Σφοδρές πάντως ήταν οι επικρίσεις κατά του κ. Χρυσοχοΐδη από το Νίκο Βούτση και τον Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας, εγκάλεσε την κυβέρνηση για τις διαδοχικές απαγορεύσεις των συναθροίσεων και του δικαιώματος των διαδηλώσεων και τόνισε ότι διαμορφώνεται «καύσιμη ύλη για κοινωνικές εκρήξεις», φέρνοντας παραδείγματα από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Γαλλία.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Ραγκούσης επιτιθέμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις επιλογές του σημείωσε ότι τα παιδιά των αστυνομικών θα ντρέπονται να πουν ότι οι γονείς τους υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι σήμερα η αστυνομία είναι λιγότερη βίαιη και πως οι αστυνομικοί όταν κυκλοφορούν στις γειτονιές τους χαίρεται ο κόσμος, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στα Εξάρχεια υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ακραία καταστολή και πως χωρίς να ανοίξει μύτη οι άνθρωποι κοιμούνται και κινούνται ήσυχα.