Η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κοροναϊού μετά την καταστροφική αγορά περισσότερων από μισό εκατομμύριο κιτ τεστ ανίχνευσης ιού από την Κίνα.

Μετά από εβδομάδες σοβαρών ελλείψεων στον εξοπλισμό υγείας που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Pedro Sánchez ανακοίνωσε θριαμβευτικά την αγορά 640.000 κινεζικών δοκιμαστικών κιτ που θα βοηθούσαν τη χώρα να επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου.

Αλλά ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απόγνωση, όταν ανακαλύφθηκε όταν 58.000 από τα κιτ, τα οποία είχαν ήδη φτάσει στη χώρα, ήταν αναξιόπιστα, προσφέροντας μόνο 30% ποσοστό ανίχνευσης.

Το φιάσκο με τα κιτ ανίχνευσης του ιού

Η κυβέρνηση τράβηξε ολόκληρη την παρτίδα, οδηγώντας σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση όταν τα αγόρασε.

Την Τετάρτη, η κινεζική πρεσβεία στη Μαδρίτη δήλωσε ότι ο κατασκευαστής των τεστ, ήταν η ταιρεία που ονομάζεται Shenzhen Bioeasy Biotechnology και δεν είχε ακόμη λάβει άδεια από την κινεζική υπηρεσία ιατρικών προϊόντων.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιστρέψει τα εξαρτήματα στον κινέζο κατασκευαστή και τόνισε ότι δεν είχαν αγοραστεί απευθείας από την Κίνα αλλά από μια εταιρεία στην Ισπανία.

Ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιλά δήλωσε ότι τα κιτ έχουν σήμανση CE – μια πιστοποίηση που υποδεικνύει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

«Οι πρώτες δοκιμασίες για τα κιτ ταχείας εξέτασης πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα από ένα νοσοκομείο στη Μαδρίτη και από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, και μόλις αποκαλύφθηκε η χαμηλή τους ευαισθησία, αποσύρθηκαν», δήλωσε το Υπουργείο Υγείας. «Ο προμηθευτής έχει έλθει σε επαφή και θα δοθούν τεστ αντικατάστασης».

Παρουσιάζοντας μπροστά στην επιτροπή υγείας του κοινοβουλίου, ο υπουργός Υγείας Salvador Illa δήλωσε ότι τα κιτ είχαν σήμανση CE – μια πιστοποίηση που υποδεικνύει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος για τα προϊόντα που πωλούνται εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Αλλά ήταν πολύ αργά για να σταματήσει η ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης

Ο Pablo Casado, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Sánchez για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης του κοροναϊού, που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνμω από 5.500 ανθρώπους.

Ο Casado χαρακτήρισε το φιάσκο των δοκιμαστικών κιτ ως «αυθεντική ανευθυνότητα που πρέπει να έχει συνέπειες». Ο Casado προέτρεψε την κυβέρνηση να δείξει «αποτελεσματικότητα» κατά την αγορά προϊόντων υγείας και κιτ δοκιμών. «Κάθε καθυστέρηση, ψέμα ή λάθος κοστίζει ζωές», είπε.

Πηγή: politico.eu

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από