Για ένα μεγάλο διάστημα του ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ όλα έμοιαζαν ίδια με πέρσι στο Καραϊσκάκη, αλλά τελικά όλα ήταν κομμάτι διαφορετικά. Το παιχνίδι των πρωτοπόρων σε ένα μεγάλο κομμάτι του έμοιαζε déjà vu, αλλά τελικά δεν ήταν τέτοιο. Κι όχι μόνο γιατί το τελικό του αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό (ο Ολυμπιακός ισοφάρισε και δεν έχασε όπως πέρυσι) αλλά και γιατί οι λεπτομέρειές του δείχνουν ότι οι ομάδες έχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά – διαφορές που φάνηκαν πολύ τώρα που τις είδαμε αντιμέτωπες.

Ιδια

Οπως ακριβώς και πέρυσι ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο κράτησε μακριά από την περιοχή του τον Ολυμπιακό που μπήκε φουριόζος. Χωρίς να είναι θεαματικός ή ιδιαίτερα δημιουργικός ο ΠΑΟΚ χάρη στο τρέξιμο των τριών καλών μέσων του (του Ελ Καντουρί, του Ντούγκλας και του Μίσιτς) κάλυψε σωστά το γήπεδο και φάνηκε πιο επικίνδυνος. Οπως ακριβώς και πέρσι όμως για να ανοίξει το σκορ χρειάστηκε ένα τρομερό λάθος του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού: πέρυσι ήταν ο Γιανιώτης, φέτος ήταν ο Σα στον ρόλο του μοιραίου. Ο Πορτογάλος δεν συγκράτησε την μπάλα ύστερα από μια κεφαλιά του Ινγκασον, ο ισλανδός αμυντικός ακολούθησε τη φάση και πάγωσε το Καραϊσκάκη κάνοντας το 0-1. Οπως και πέρσι η αντίδραση του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετική, καθώς η ομάδα του Μαρτίνς στρατοπέδευσε στην περιοχή του Ζίφκοβιτς κι άρχισε να πιέζει από το πρώτο λεπτό. Οπως και πέρσι ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε τελικά και γιατί υπήρξε τρομερά άτυχος, αφού σε πολλές περιπτώσεις η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στους κυνηγούς του. Ο Ελ Αράμπι στο 78΄και στο 87΄, ο Γκερέρο στο 86΄και ο Σουντανι στο 68΄δεν βρήκαν το γκολ της ανατροπής.

Χαρούμενος

Ο ΠΑΟΚ έδειξε όπως και πέρυσι στο τέλος χαρούμενος με το αποτέλεσμα. Αλλά σε σχέση με πέρσι υπάρχουν δυο διαφορές: η πρώτη είναι ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε να ισοφαρίσει με ένα πέναλτι γκολ το Βαλμπουενά στο 65΄ – το κέρδισε ο Ποντένσε κι ενώ προηγουμένως ο ισπανός διαιτητής του είχε αρνηθεί ένα άλλο. Και δεύτερη διαφορά είναι ότι ο ΠΑΟΚ έβγαλε κάποιες αδυναμίες στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει και τις οποίες προσωπικά δεν περίμενα από ομάδα που τρέχει ένα τόσο μεγάλο αήττητο και έχει κερδίσει και το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Φερέιρα δεν οπισθοχώρησε απλά στο δεύτερο ημίχρονο όπως πέρυσι, αλλά έδειξε τελείως άδεια από δυνάμεις! Για πάνω από είκοσι λεπτά και παρόλο που ο Φερέιρα χρησιμοποίησε τρεις φρέσκους παίκτες (τον Ακπομ, τον Μαουρίτσιο και τον Πέλκα) ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κρατήσει καθόλου την μπάλα και να χτίσει μια έστω καλή αντεπίθεση. Η πιο μεγάλη διαφορά του ματς σε σχέση με πέρυσι είναι ότι ο περσινός ΠΑΟΚ θα το είχε κερδίσει κι ο περσινός Ολυμπιακός θα το είχε χάσει.

Διαιτησία

Τέλος το ματς άφησε μια πικρή γεύση σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαιτησία: ο Ισπανός Σάντσεθ Μαρτίνεθ έκανε περισσότερο πολιτική και λιγότερο διεύθυνση του ματς. Δεν έδωσε ένα πέναλτι στον Ολυμπιακό, έμοιαζε να προσέχει μη βγάλει καμιά δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μπίσεσβαρ και στον Ντόουγκλας Αουγκούστο, που «κιτρίνισε» νωρίς, και στο τέλος πήρε τα συγχαρητήρια του προπονητή του ΠΑΟΚ Αμπέλ Φερέιρα που δικαίως ήταν ενθουσιασμένος…

Κατέβασαν

Κατά τα άλλα, για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική δεν είχαμε πάντως ιδιαίτερα θεαματικά παιχνίδια: στα πρώτα κρύα οι ομάδες κατέβασαν ταχύτητα. Ξεχωρίζει ως αποτέλεσμα η νέα ήττα της ΑΕΚ, που αυτή τη φορά έχασε από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, μάλλον πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 1-0. Ο προπονητής της Ενωσης Νίκος Κωστένογλου είπε στις καθιερωμένες δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ότι θα πορευτεί «στον δρόμο της σιωπής», όταν τον ρώτησαν πώς αισθάνεται για το γεγονός ότι όλοι ισχυρίζονται πώς βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ μόνο και μόνο γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης του. Ο Κωστένογλου είναι αξιοπρεπής άνθρωπος και ο δρόμος της σιωπής σχετικά εύκολος μόνο που δεν σε βγάζει πουθενά, ειδικά αν η ομάδα σου έχει πάρει τον δρόμο της αυτοκαταστροφής. Η ΑΕΚ έκανε ένα ικανοποιητικό πρώτο ημίχρονο καθώς δεν κινδύνευσε και δημιούργησε και κάποιες ευκαιρίες, όμως δέχτηκε από τον Σεμέδο ένα γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και κάπου εκεί το παιχνίδι τελείωσε. Η ΑΕΚ μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα να αντιδρά και να κερδίζει ματς με ανατροπές: αυτή τη φορά παραδόθηκε αμαχητί, μολονότι ο προπονητής της έστειλε στο γήπεδο όποιον επιθετικό είχε στον πάγκο!

Βράνιες

Κορυφαία απογοητευτική εικόνα μία ακόμα αποβολή του Βράνιες, η οποία μπορεί να μην επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα (καθώς ο Βόσνιος αποβλήθηκε στο τέλος του παιχνιδιού και όταν είχαν μείνει ελάχιστα λεπτά στην ΑΕΚ για να αντιδράσει) ωστόσο είναι κάτι που μαρτυρά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα αποδυτήρια. Ο Βόσνιος βρέθηκε εκτός ομάδας μετά το παιχνίδι της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, του συγχωρέθηκαν στη συνέχεια διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα και επέστρεψε για να αποβληθεί στο πρώτο εκτός έδρας ματς της ομάδας του, επειδή χτύπησε εκτός φάσης (!) έναν αντίπαλό του. Ο Μαρινάκης που δέχεται το χτύπημα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τον εκνευρίσει ή να τον προκαλέσει: απλά ο Βράνιες κάνει μία ακόμα άχρηστη επίδειξη σκληρότητας για να δείξει ασυμβίβαστος με την ήττα, μάγκας, οπαδός της ομάδας κ.λπ. Αμφιβάλλω όμως αν αυτού του τύπου τις επιδείξεις θα τις εκτιμήσει κανένας πλέον.

Πίσω

Η ΑΕΚ πρέπει να κοιτάει σιγά σιγά τι γίνεται πίσω της γιατί κάνεις δεν αστειεύεται. Δεν είναι μόνο ο ΟΦΗ, που κερδίζοντάς την, την προσπέρασε: το ίδιο έκανε και η Ξάνθη που έφτασε τους 19 βαθμούς γιατί κέρδισε τον Ατρόμητο (1-0). Κι αν ο Αρης πλήρωσε την απουσία του Ιντέγε και την αστοχία του φέρνοντας ισοπαλία με την ψυχωμένη Λαμία που τον αιφνιδίασε, στο γκρουπ των ομάδων που θέλουν μια θέση στα play off πλησιάζει και ο Παναθηναϊκός που πέτυχε μια αγχώδη νίκη στο άδειο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Αστέρα (1-0), βάζοντας στο σακούλι του τρεις βαθμούς κερδισμένους με ιδρώτα: το ματς κρίθηκε από ένα πέναλτι που εκτέλεσε νωρίς νωρίς ο Χατζηγιοβάνης. Ψηλά είναι φυσικά και η ΑΕΛ, που έχει τους ίδιους βαθμούς πλέον με την ΑΕΚ, καθώς πέτυχε μία ακόμα νίκη με ανατροπή κερδίζοντας αυτή τη φορά με 2-1 τον Βόλο από τον οποίο έχανε στο ημίχρονο. Στη βαθμολογία πίσω από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ υπάρχουν έξι ομάδες που συνωστίζονται σε μόλις τρεις βαθμούς!

Πανιώνιος

Πάντως τη νίκη της ημέρας την πέτυχε ο Πανιώνιος που διέλυσε τον Παναιτωλικό με 3-0. Αν οι Νεοσμυρνιώτες σωθούν και φέτος οι ψυχίατροι της χώρας θα θησαυρίσουν…