Στη διάρκεια της απογευματινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, καθώς και άλλα κορυφαία πόστα της ΕΕ.

Μετά το «ναυάγιο» της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, όπου επιβεβαιώθηκε ότι απορρίπτεται η υποψηφιότητα του γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ως φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν τον ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.

Στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που κορυφώθηκαν στη Σύνοδο των G20, οι ευρωπαίοι ηγέτες φέρεται να κατέληξαν στον Τίμερμανς και δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η επίσημη ανακοίνωση του ονόματός του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ φέρεται να προορίζεται για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε ανοίγει ο δρόμος για τον καταμερισμό και των υπόλοιπων χαρτοφυλακίων της ΕΕ, με την απαιτούμενη τήρηση ισορροπιών μεταξύ πολιτικών δυνάμενων και κρατών – μελών.

Η έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής έχει οριστεί για τις 5:00 το απόγευμα (τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Οι εργασίες, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα συνεχιστούν και το πρωί της Δευτέρας.

Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τις αποφάσεις του αυριανού (σ.σ. Κυριακή) Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.