Σε μια κρίσιμη δήλωση που αφορά την ασφάλεια της χώρας, προέβη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας πως «όχι περισσότεροι από 100 ύποπτοι για τζιχαντιστές επιχείρησαν να περάσουν από τα ελληνικά νησιά».

Ο κ. Βίστας, από ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7, ανέφερε επίσης ότι οι ύποπτοι περιορίστηκαν στα κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας σημείωσε «δεν είναι περισσότεροι από 100 οι προερχόμενοι από περιοχές ελέγχου της ISIS που προσπάθησαν να περάσουν από τα ελληνικά νησιά, μετά την πτώση της Οργάνωσης» και διευκρίνισε πως «αμέσως τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν ήδη αναχωρήσει από τα κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα όπου τοποθετήθηκαν, καθώς δεν εντάσσονται στη διαδικασία ασύλου».

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική πολιτική χαρακτήρισε «απαράδεκτο να συνδεθεί τυχόν ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το προσφυγικό και με την χρησιμοποίηση ανθρώπων για πολιτικές επιδιώξεις», κάτι που, όπως αποκάλυψε, συζήτησε σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος και συμφώνησε μαζί του.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις συρράξεις στη Γάζα και στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας τον ειρηνευτικό ρόλο που πρέπει να παίξει η ΕΕ, επισημαίνοντας ότι: «λέει βλακείες όποιος πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει τον πρόσφυγα από έναν πόλεμο. Δεν τον σταματάει ούτε τείχος ούτε τίποτα».

Επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει για 90.000 έως 100.000 μετανάστες, τονίζοντας την αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ως σοσιαλιστική συνιστώσα, εάν θέλουν, ενώ απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ λέγοντας: «Ας ξανακοιτάξουν την πολιτική τους, υπάρχουν ακόμη περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος εμφανίστηκε να στηρίζει τις τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη, καθώς, όπως είπε, «λέει σωστά πράγματα με λάθος φράσεις».