Περίπου είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές και εν μέσω των αποκαλύψεων για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η κυβέρνηση καταθέτει αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή τη νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις όπου αφορά όσους έχουν χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Στα χρόνια των Μνημονίων επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν πάνω από 60 δισ. ευρώ χρέη σε ταμεία και εφορία εξαιτίας των δυσβάστακτων φόρων και των «αλμυρών» εισφορών. Τώρα η κυβέρνηση έρχεται ως «σωτήρας» και προσφέρει μία γενναιόδωρη ρύθμιση στους οφειλέτες που πράγματι είναι την έχουν ανάγκη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου αναλύθηκαν οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και στους δήμους.

Η ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία

«Στη ρύθμιση των 120 δόσεων υπάγονται όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ επανέλαβε πως η καινοτομία του νομοσχεδίου έγκειται στο ότι προβλέπεται «κούρεμα» της βασικής οφειλής για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται «κούρεμα» της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Με αυτή τη διπλή περικοπή, επέρχεται μεσοσταθμική μείωση κατά 65% στο σύνολο της οφειλής όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Αυτή η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018.

Στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια ενώ στη ρύθμιση υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικά οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Η ρύθμιση στην εφορία

Η ρύθμιση στην εφορία για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπει δυνατότητα τακτοποίησης σε έως και 120 δόσεις βάσει της φοροδοτικής ικανότητας.

Για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ δίνεται δυνατότητα ρύθμισης σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, εμφανίζεται ένας προοδευτικός συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει σε συνάρτηση με το χρέος.

Επίσης, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των δόσεων με τον αριθμό των τέκνων. Η εφάπαξ καταβολή θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων. Για όσους επιλέξουν τις δόσεις, το ποσοστό των προσαυξήσεων θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Για οφειλές έως 3000 ευρώ και για εισόδημα έως 10.000 ευρώ δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει επιτόκιο 5%. Ελάχιστος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 18.

Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ, θα ισχύσει ότι και τα για φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εισάγονται δύο ρυθμίσεις:

  • Για οφειλές νομικών προσώπων από τακτικό χαρακτήρα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) θα έχουμε 18 δόσεις
  • Για οφειλές νομικών προσώπων έκτακτου χαρακτήρα θα έχουμε έως 30 δόσεις.

Τα νομικά πρόσωπα θα έχουν διαγραφή προσαυξήσεων 100% εφόσον πληρώσουν εφάπαξ. Αιτήσεις για όλους θα μπορούν να γίνουν έως 28/06/2019. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και ρυθμισμένες οφειλές ή οφειλές σε αναστολή. Θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα. Η ρύθμιση θα ξεκινήσει δύο ημέρες αφού πάρει ο νόμος ΦΕΚ.

Για παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ το 2017 οφείλει στην εφορία το ποσό των 3.600 ευρώ. Θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 120 δόσεις των 30 ευρώ

Η ρύθμιση στους δήμους

Το νομοσχέδιο όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης προσφέρει τη δυνατότητα τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν οφειλές προς τους δήμους και να νομικά πρόσωπα αυτών όλης της χώρας. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση –υπάγονται όλες οι οφειλές που θα βεβαιωθούν ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες από τη δημοσίευση- θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων.

Η διαγραφή θα γίνεται ως εξής:

  • Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%
  • Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις: διαγραφή 80%
  • Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις: διαγραφή 70%
  • Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις: διαγραφή 60%
  • Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις: διαγραφή 50%.