Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς η οποία μαίνεται στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Οι καταστροφές, από τις πρώτες εικόνες, είναι τεράστιες, ενώ τα πλάνα δείχνουν πως έχει καταρρεύσει το κωδωνοστάσιο του ναού. Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τις Αρχές οι οποίες βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές.

Στον τόπο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και κλιμάκια διασωστών προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τροποποίησε το πρόγραμμά του λόγω της δυσμενούς αυτής εξέλιξης, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Ελιζέ.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε μέσω του Twitter ότι η περιοχή εκκενώνεται.

Η Παναγιά των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρό) παράθυρα.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσαν ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.

https://twitter.com/Solwii/status/1117838050342645760

https://twitter.com/Bulentgnd/status/1117840086803124226