Στις φυλακές των Τρικάλων οδηγήθηκαν αργά χθες το βράδυ ο Ιταλός συγγραφέας και θεωρητικός του «εξεγερτικού αναρχισμού» Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο και ο 46χρονος Χρήστος Στρατηγόπουλος, που κατηγορούνται για την ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Τρίκαλα.


O 72χρονος Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρέλαβε τα χρήματα από τη ληστεία- περίπου 46.000 ευρώ – από τον Χρήστο Στρατηγόπουλο, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο, εισέβαλε ένοπλος και μεταμφιεσμένος στην τράπεζα το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο Μπονάνο είναι εμβληματική φυσιογνωμία στον αντιεξουσιαστικό- αναρχικό χώρο, ενώ ο Στρατηγόπουλος έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν στην Ιταλία όπου είχε αναπτύξει δράση στον ίδιο χώρο. Ο Μπονάνο από τις αρχές του 1990 επισκέφτηκε αρκετές φορές την Ελλάδα και μετείχε σε εκδηλώσεις, ενώ πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη. Πρόσφατα τον περασμένο Μάρτιο είχε έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Κυριαρχία και εξέγερση στη μεταβιομηχανική κοινωνία».

Καταδίκη το 1989

Η πρώτη του καταδίκη ήταν τον Οκτώβριο του 1989, για ληστεία που έγινε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους σε κοσμηματοπωλείο σε πόλη της Βόρειας Ιταλίας- τότε είχε καταδικασθεί σε 68 μήνες φυλάκιση. Ακολούθησαν διώξεις το 1997 από τις ιταλικές αρχές για δημοσιεύματά του και για ένα βιβλίο του σχετικά με την ένοπλη βία.

Ο Χρήστος Στρατηγόπουλος είχε συλληφθεί το 1994 κατηγορούμενος μαζί με άλλους τέσσερις αναρχικούς για ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Ιταλία. Στη δίκη τού επιβλήθηκε ποινή πενταετούς κάθειρξης.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Ο 72χρονος Αλφρέντο Μαρία Μπονάνο, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρέλαβε τα χρήματα από τη ληστεία- περίπου 46.000 ευρώ

Είχε αποφυλακισθεί το 2006 για λόγους υγείας


ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Αλφρέντο Μπονάνο περιλαμβανόταν το 1996 στη λίστα των 26 αναρχικών εις βάρος των οποίων εκδόθηκε εντάλματα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές. Κατηγορήθηκε μαζί με άλλους για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση και για άλλα βαριά αδικήματα, όπως ληστείες και βομβιστικές επιθέσεις. Ο Μπονάνο χαρακτηρίζεται από τις ιταλικές εισαγγελικές αρχές ως ηγέτης της οργάνωσης ΟRΑΙ Επαναστατική Αναρχική Εξεγερσιακή Οργάνωση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση που έγινε γνωστή ως «δίωξη Μαρίνι» από το όνομα του Ιταλού εισαγγελέα που τη χειρίσθηκε, χαρακτηρίσθηκε μεθοδευμένη από τον εισαγγελέα.

Τον Οκτώβριο του επόμενου χρόνου, οι συλληφθέντες αναρχικοί αποφυλακίζονται «λόγω κακοδικίας». Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Μπονάνο μαζί με άλλους αναρχικούς βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με την ιταλική Δικαιοσύνη και καταδικάζεται σε φυλάκιση 6 χρόνων και πρόστιμο 2.000 ευρώ. Αποφυλακίζεται το 2006 για λόγους υγείας και τίθεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Τα χρήματα και το πιστόλι

Ο Στρατηγόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στην Κόνιτσα και είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Η ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Τρίκαλα έγινε στις 10.30 το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Λίγο μετά, έπεσε σε μπλόκο αστυνομικών και συνελήφθη, ενώ λίγο αργότερα συνελήφθη στο ξενοδοχείο στην Καλαμπάκα όπου είχε καταλύσει ο Μπονάνο. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στο ξενοδοχείο βρέθηκαν τα χρήματα και το πιστόλι της ληστείας. Στην πρώτη του εξέταση ο 46χρονος είχε δηλώσει ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας, τα οποία αργότερα αποκαλύφθηκαν, ενώ μέσω της Ιντερπόλ αποκαλύφθηκε και η δράση του στην Ιταλία. Από την αρχή κινητοποιήθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και κλιμάκιό της μετέχει στις έρευνες, καθώς εκτιμάται πως κατά πάσα πιθανότητα τα χρήματα της ληστείας προορίζονταν για τη χρηματοδότηση οργάνωσης στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.

Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί αν οι συλληφθέντες έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην Ελλάδα.