Στο Ισραήλ βρέθηκε πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ, ενώ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε την επέκταση του συνασπισμού χωρών που μάχεται κατά του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία και κατά της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να δει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους να διευρύνει το πεδίο δράσης του και να συμπεριλάβει τη Χαμάς.

«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS, στον οποίο συμμετέχουμε στο Ιράκ και τη Συρία, να μπορέσει να πολεμήσει και κατά της Χαμάς», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Προτείνω να οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό και διεθνή συνασπισμό για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όλους μας», προσέθεσε και ανέφερε επίσης την Αλ Κάιντα μεταξύ των αντιπάλων στόχων.

«Ήρθα να σας πω για την αλληλεγγύη της Γαλλίας απέναντι στον κοινό μας εχθρό: την τρομοκρατία», είπε στην αρχή των δηλώσεών του ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να επιτύχουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη Γαλλία».

Υπενθύμισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «ήρθε για να του εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας απέναντι στον κοινό μας εχθρό: την τρομοκρατία. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική ομάδα που έχει ως στόχο την καταστροφή του Ισραήλ». σημείωσε και υπενθύμισε «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε εκείνους που θέλουν να το καταστρέψουν. Αυτός είναι ένας δίκαιος σκοπός, τελεία και παύλα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να υπενθυμίσει σε όλους να «σέβονται τους νόμους του πολέμου».

«Είμαστε δημοκρατίες που πολεμούν τρομοκράτες»

«Ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος, αλλά όχι χωρίς κανόνες, γιατί είμαστε δημοκρατίες που πολεμούν τρομοκράτες», είπε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε συγκεκριμένη βοήθεια σε όλους τους πληθυσμούς», πρόσθεσε ο Μακρόν, λέγοντας ότι είναι έτοιμος «να το πράξει με τη συνεργασία με τους κύριους γείτονές μας για την οικοδόμηση αυτών των λύσεων».

Πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή. «Πρέπει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα χωρίς να βάλουμε φωτιά στην περιοχή», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να πάρουμε το απερίσκεπτο ρίσκο να ανοίξουμε νέα μέτωπα».

Διότι «αυτό θα σήμαινε να ανοίξουμε την πόρτα σε μια περιφερειακή πυρκαγιά από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι». «Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε να προσθέσουμε δάκρυα στα δάκρυα και αίμα στο αίμα», πρόσθεσε.

Πάντως ο πρόεδρος της Γαλλίας επικαλέστηκε το «νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος».

Συγκεκριμένα ολοκληρώνοντας την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι το Παρίσι προωθεί μια πολιτική λύση δύο κρατών. «Η υπόθεση των Παλαιστινίων πρέπει να ακουστεί με λογική», δήλωσε και πρόσθεσε πως: «Η σταθερότητα της περιοχής, η επιστροφή στην κανονικότητα θα διασφαλιστεί μόνο εάν η απάντηση του Ισραήλ στη βία είναι αμείλικτη, αλλά και πολιτική, αποδεχόμενη το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν κράτος».

«Η ασφάλεια του Ισραήλ, ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας, ο σεβασμός του ανθρωπιστικού δικαίου, το άνοιγμα ενός πολιτικού ορίζοντα, όλα αυτά τα στοιχεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα», κατέληξε ο αρχηγός του κράτους.

Νετανιάχου: «Η βαρβαρότητα της Χαμάς απειλεί τους Εβραίους, απειλεί τη Μέση Ανατολή, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τον κόσμο»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων παρομοίασε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με το Ολοκαύτωμα. Μάλιστα κάνοντας αναφορές στην Μπαμπίν Γιαρ και την Άννα Φρανκ απαρίθμησε τις θηριωδίες που κατά τον ίδιο έπραξε η παλαιστινιακή οργάνωση: «Η Χαμάς έσφαξε, η Χαμάς αποκεφάλισε, η Χαμάς έκαψε μωρά ζωντανά, η Χαμάς βίασε, η Χαμάς απήγαγε ομήρους».

Όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γάλλοι υποστήριξαν την αντιναζιστική αντίσταση, έτσι και σήμερα η διεθνής κοινότητα ενώνεται για να υποστηρίξει το Ισραήλ. Η βαρβαρότητα της Χαμάς απειλεί τους Εβραίους, απειλεί τη Μέση Ανατολή, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τον κόσμο», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πολίτες του Ισραήλ αρνούνται να δεχτούν το ISIS στα σύνορά μας, είναι το ISIS στα προάστια του Παρισιού.Είναι το ISIS που μπορείτε να οδηγήσετε 20 λεπτά με το αυτοκίνητο στο Παρίσι. Δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, κανείς δεν μπορεί να ζήσει έτσι και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να εξουδετερώσουμε την πολεμική μηχανή του».

Επίσης αποκάλεσε τη Λωρίδα της Γάζας, «θύλακα του ISIS».

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταστρέψουμε τη Χαμάς στη Γάζα. Θα διαλύσουμε την τρομοκρατική της μηχανή, θα διαλύσουμε την πολιτική της δομή. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε τους Παλαιστίνιους πολίτες μακριά από κινδύνους», είπε χαρακτηριστικά και διαμήνυσε πως: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί».