Με «πυριτιδαποθήκη» μοιάζει η Μέση Ανατολή εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και ενώ το Ιράν προειδοποίησε σήμερα, Κυριακή, ΗΠΑ και Ισραήλ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη αν «οι δύο χώρες «δεν τερματίσουν αμέσως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα».

Ήδη έγιναν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και IDF μέσα στη Γάζα ενώ ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι «χτύπησε κατά λάθος» αιγυπτιακό παρατηρητήριο. Από το χτύπημα προκλήθηκε έκρηξη και τραυματίστηκαν 9 Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες.

Πέρασαν 17 φορτηγά στη Γάζα – Καταστροφική η κατάσταση

Νέα αυτοκινητοπομπή 17 φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια εισήλθε σήμερα στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας η οποία βρίσκεται σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, σε απάντηση για την αιματηρή επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή 20 φορτηγών έφθασε χθες Σάββατο. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται βασικές ανάγκες των κατοίκων στη Γάζα.

Σήμερα επίσης, έξι δεξαμενές καυσίμων αποθηκευμένων στον τερματικό σταθμό της Ράφας παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών.

Ένα από τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα

Η έλλειψη καυσίμων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων όπου παραμένουν περισσότερα από 120 πρόωρα νεογνά, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης και η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος είναι «καταστροφική».

Στην πόλη Χαν Γιούνις, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 60 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν ένα καφέ και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Στη Ράφα, δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά μπροστά από ένα αρτοποιείο ή περίμεναν να γεμίσουν μπιτόνια με νερό, ενώ άλλοι έψαχναν στα ερείπια κατεστραμμένων σπιτιών.

«Γλιτώσαμε από θαύμα» λέει επιζήσασα στη Ράφα

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυξήσαμε τις επιθέσεις μας» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέροντας ότι «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν.

Πλήγματα στόχευσαν κυρίως την πόλη της Ράφας, στον νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, και την πόλη της Γάζας, στον βορρά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Κοιμόμασταν στο σπίτι, ξυπνήσαμε όταν τα παράθυρα έσπασαν και έπεσαν τούβλα. Γλιτώσαμε από θαύμα» είπε μια επιζήσασα, η Ομ ‘Αχμαντ Αμπου Σαντζάρ, στη Ράφα.

Τανκ του ισραηλινού στρατού

Σύμφωνα με τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Άλλη εστία έντασης, το βόρειο Ισραήλ, όπου αυξάνονται οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του στρατού και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, η οποία έχει τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο, και είναι σύμμαχος της Χαμάς, ενώ οι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή των συνόρων και από τις δύο πλευρές.

Η Χεζμπολάχ θα έκανε το «λάθος της ζωής της» αν έμπαινε σε πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, προειδοποίησε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή εάν οι δύο χώρες «δεν τερματίσουν αμέσως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα».

Διάχυση του πολέμου

«Σήμερα η περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη… Θα ήθελα να προειδοποιήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς ότι εάν δεν βάλουν αμέσως τέλος στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή και η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη» είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν από την Τεχεράνη.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται τυχόν διάχυση του πολέμου που άρχισε στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, και μια μεγαλύτερη ανάμιξη κυρίως της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Στρατιωτική ενίσχυση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ενίσχυση των στρατιωτικών τους μέσων στην περιοχή για να αποτρέψουν μια γενικευμένη ανάφλεξη.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός στη συνέχιση της σύγκρουσης, της γενοκτονίας, της σφαγής και του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μπορεί να έχει βαριές συνέπειες» για την περιοχή και «κατά των συμφερόντων των επιτιθέμενων χωρών».

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι, πυροβολήθηκαν, κάηκαν ζωντανοί ή ακρωτηριάστηκαν την ημέρα της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Νεκροί

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4.651 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τους συνεχείς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούνται ως αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ιράν επιδοκίμασε την επίθεση της Χαμάς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ενεπλάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ