Πάνω από 40 άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση μελών πολιτοφυλακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων στην επαρχία Ιτούρι στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό νωρίς σήμερα (12/6), δήλωσαν ένας τοπικός αξιωματούχος και ένας επικεφαλής μιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO, (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), μια από τις πολλές πολιτοφυλακές που επιχειρούν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό που πλήττεται από συγκρούσεις, ήταν υπεύθυνη για τις σφαγές στον καταυλισμό «LALA».

Τι υποστηρίζει η CODECO

Η CODECO διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της φυλής Λέντου που μάχεται επί μακρόν τη φυλή Χέμα. Οι μαχητές της έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους στο Ιτούρι και έχουν αναγκάσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ζαν Ρισάρν Λενγκά, αρχηγός της περιοχής Μπαχέμα Μπαντζέρε, είπε ότι οι πολιτοφύλακες σκότωσαν 46 ανθρώπους με μαχαίρια και πυροβόλα όπλα και έκαψαν άλλους ενώ βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους στον καταυλισμό.

«Όλο το χωριό πενθεί, είναι πολύ λυπηρό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να αναζητούν πτώματα.

Ο Λενγκά τόνισε ότι ο τοπικός πληθυσμός διασκορπίστηκε καθώς πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στην κοντινή πόλη Μπουλέ, αναζητώντας ασφάλεια.

Περίπου 70.000 εκτοπισμένοι έχουν φτάσει στο Μπουλέ μεταξύ 15 Απριλίου και 15 Μαΐου λόγω της ένοπλης βίας στις γύρω περιοχές, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, στην τελευταία του έκθεση.

Η επαρχία Ιτούρι φιλοξενεί περίπου 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους συνολικά, σύμφωνα με τον OCHA.

Ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων, ο Σαριτέ Μπάνζα, έκανε λόγο για 46 νεκρούς από την επίθεση, προσθέτοντας ότι οι σοροί των θυμάτων θα ταφούν σε ομαδικό τάφο.

«Δεν έχουμε ασφάλεια εδώ, το λέμε κάθε μέρα», είπε ο Μπάνζα, επισημαίνοντας ότι η επίθεση έγινε λίγες μέρες έπειτα από διάλογο που είχαν ένοπλες ομάδες στην επαρχία αυτή.

«Δεν έχει δοθεί ακόμη κανένας λόγος για την αιματηρή επίθεση», πρόσθεσε.

Η CODECO εξαπολύει συχνά επιθέσεις σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. Μέλη της πολιτοφυλακής αυτής σκότωσαν περίπου 60 ανθρώπους σε έναν άλλο καταυλισμό κοντά στο Μπουλέ πέρυσι, σε μια από τις πιο θανατηφόρες σφαγές της οργάνωσης.

Ο Μακί Λομπέ, κάτοικος της φυλαρχίας την περιοχή Βόρεια Μπαχέμα, είπε ότι αντίκρισε «περισσότερα από 40 πτώματα» να κείτονται στο έδαφος. Επέζησε αφού τράπηκε σε φυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ