Ως ένα τεστ στον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη από τις δυνάμεις της Δύσης χαρακτηρίζεται από κάποιους το ζήτημα της επιβολής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε πρόσωπα και οντότητες στο νησί, από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Κυρώσεις που συνδέονται με τη Ρωσία και οδήγησαν στο κλείσιμο πάνω από 10.000 ρωσικών λογαριασμών στο νησί, όπως επιβεβαίωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη έδειξε να συνειδητοποιεί ότι το στοίχημα της εφαρμογής των κυρώσεων ήταν να διασφαλίσει το «όνομα της Κύπρου ως αξιόπιστο, οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος έχει προσπαθήσει να πάρει τις αποστάσεις της και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό χρήμα, με την απαραίτητη πίεση από τις ΗΠΑ, που θέλουν να παύσει η επιρροή της Μόσχας στη χώρας.

Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης την Παρασκευή επισκέφθηκε τη Λάρνακα, λίγο πριν δημοσιευθούν οι νέες βρετανικές λίστες με πρόσωπα και οντότητες στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο

Ο ίδιος έδειξε να είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις και να ευθυγραμμιστεί με τις γραμμές της Δύσης. Σημείωσε δε ότι «τα δεδομένα θα αξιολογηθούν πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα γιατί τις τελευταίες μέρες λαμβάνω μηνύματα, ακούω από πολλούς… κάποιοι μεμψιμοιρούν ότι η Κυβέρνηση δέχεται αβασάνιστα τις αποφάσεις ξένων κυβερνήσεων και θέτουμε σε κίνδυνο τη σχετική βιομηχανία».

Ωστόσο για τον ίδιο το «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανέναν. Όταν και όσοι παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στ’ όνομα της της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία θα πρέπει να ακολουθηθεί η νομική οδός. Ότι δίδεται στη Δημοκρατία θα αξιολογείται και θα προστατεύσουμε μια βιομηχανία της Δημοκρατίας. Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο θα πρέπει να απομακρύνεται».

Όσον αφορά τα βήματα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από εδώ και στο εξής ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι «το πρώτο είναι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, αν είναι πραγματικά δεδομένα να προβούμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες. Μόνο έτσι το όνομα της χώρας μας, η αξιοπιστία της συγκεκριμένης σημαντικής δραστηριότητας στην οικονομία μας θα διασφαλιστεί».

Καταγγελίες για δικηγορικά γραφεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το sigmalive.com  η κυπριακή αστυνομία έχει αρχίσει να ερευνά και πέντε καταγγελίες από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, για  ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, σε σχέση με την παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ενώ την ίδια στιγμή – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, διεξάγει εσωτερική έρευνα σε 36 γραφεία τα οποία είχαν πελάτες, οντότητες, που υπόκεινται σε  κυρώσεις.

Όπως ανέφερε δε η εφημερίδα Φιλελεύθερος, από τις πέντε καταγγελίες οι τέσσερεις εμπλέκουν δικηγορικά γραφεία.

Οι καταγγελίες του Συλλόγου έρχονται να προστεθούν μαζί με τις υπόλοιπες που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, όπως είχε δηλώσει στις 9 Μαΐου στο Sigmalive ο Γενικός Εισαγγελέας. Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες διεξάγεται έρευνα εάν τα συγκεκριμένα γραφεία ενέχονται σε συναλλαγές μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ή μετοχών, ολιγαρχών ή Ρώσων, που υπόκεινται σε κυρώσεις, σε άλλα συγγενικά ή συνδεδεμένα πρόσωπα που δεν έχουν περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με νόμο από το 2016, η παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει να είναι απόλυτα αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει των αποφάσεων της ΕΕ. Έστω και με κόστος.