Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί σε ανακοίνωσή του για το Netflix και τη «μαύρη Κλεοπάτρα» το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου γίνεται λόγος για «παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας και κατάφωρη ιστορική παρανόηση».

Με αφορμή την επερχόμενη σειρά του Netflix «Βασίλισσα Κλεοπάτρα», ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου επισημαίνει πως η βασίλισσα Κλεοπάτρα είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα και ελληνικά χαρακτηριστικά.

Τα έργα και τα αγάλματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας, όπως αναφέρει, είναι η καλύτερη απόδειξη των αληθινών χαρακτηριστικών της και της μακεδονικής καταγωγής της.

Σχετικά με τη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, που θα προβληθεί στις 10 Μαΐου και στην οποία η ηθοποιός που υποδύεται την Κλεοπάτρα έχει αφρικανικά χαρακτηριστικά και σκούρο δέρμα, ο Dr. Mustafa Waziri, αναφέρει ότι η εμφάνιση της ηρωίδας με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελεί «παραποίηση της αιγυπτιακής ιστορίας και κατάφωρη ιστορική παρανόηση».

«Με ελληνικά χαρακτηριστικά η βασίλισσα Κλεοπάτρα»

Ειδικά από τη στιγμή που η σειρά χαρακτηρίζεται ντοκιμαντέρ και όχι δράμα, θα έπρεπε να διερευνήσουν την ακρίβεια και να ανατρέξουν σε ιστορικά και επιστημονικά γεγονότα ώστε να διασφαλιστεί πως δεν παραποιείται η ιστορία.

Αναφέρεται σε πολλά έργα τέχνης και απεικονίσεις της σε νομίσματα που επιβεβαιώνουν τη μορφή και τα χαρακτηριστικά της. Τα οποία, όπως συμπληρώνει, αναδεικνύουν τα ελληνικά χαρακτηριστικά της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Ο Dr. Mustafa Waziri υποστήριξε ακόμα πως η απεικόνισή της στο ντοκιμαντέρ έρχεται σε αντίθεση με τα πιο απλά ιστορικά γεγονότα και γραπτά ιστορικών, όπως ο Πλούταρχος. Είχαν καταγράψει τα γεγονότα της ρωμαϊκής ιστορίας στην Αίγυπτο και τη βασιλεία της Κλεοπάτρας, η οποία επιβεβαίωσε ότι ήταν ανοιχτόχρωμη και ότι είχε καθαρή μακεδονική καταγωγή.

Επισήμανε πως η Κλεοπάτρα Ζ΄καταγόταν από αρχαία μακεδονική δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια. Η δυναστεία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πτολεμαίο Α’, Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κατοχή του οποίου περιήλθε η Αίγυπτος μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου.