Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρύτανης του Ινστιτούτου Μίτσελ για Αεροδιαστημικές Σπουδές Ντέιβιντ Ντεπτιούλα έναντι του φόβου για κλιμάκωση του ουκρανικού πολέμου με εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που προκλήθηκε από την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία.

Μιλώντας τα «ΝΕΑ» ο απόστρατος αμερικανός αντιπτέραρχος εκτιμά ότι «ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες συνέπειες, αλλά τα ατυχήματα ή οι ακούσιες ενέργειες έχουν μικρή πιθανότητα να οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Εκτιμά παράλληλα ότι η αεράμυνα του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα πρέπει να ενισχυθεί, όπως και αυτή των Ουκρανών, ενώ θεωρεί ότι δυσκολεύει για τους Ουκρανούς η δυνατότητα διείσδυσής τους σε επικείμενες επιθέσεις.

Ποιο είναι το μάθημα που πρέπει να αντλήσουμε από το περιστατικό της πτώσης του πυραύλου στην Πολωνία;

Ανησυχείτε ότι ένα είδος λανθασμένου υπολογισμού ή ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας;

Οι κινήσεις και δράσεις στον πόλεμο συχνά καταλήγουν σε ανεπιθύμητες συνέπειες. Το περιστατικό του πυραύλου είναι ένα παράδειγμα της ρήσης του Karl von Clausewitz για την τριβή στον πόλεμο: «Η τριβή», έγραψε, είναι «η έννοια που διαφοροποιεί τον πραγματικό πόλεμο από τον πόλεμο στα χαρτιά». Ενας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες συνέπειες, αλλά τα ατυχήματα ή οι ακούσιες ενέργειες έχουν μικρή πιθανότητα να οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε προσεκτικά και οι δηλώσεις του ήταν αυτές που έληξαν τον συναγερμό και κατευνάστηκαν οι εντάσεις.

Ωστόσο, ο ουκρανός πρόεδρος ακολούθησε διαφορετική άποψη. Βλέπουμε ενδείξεις μιας δυτικής συμμαχίας σε σύγχυση;

Οχι, δεν νομίζω ότι η δυτική συμμαχία ήταν ή είναι μπερδεμένη. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ ενήργησε υπεύθυνα και μεθοδικά, αποτρέποντας κάθε ταχεία ενέργεια πριν κατανοήσει τα γεγονότα που αφορούσαν το συμβάν.

Τι δείχνει το περιστατικό σχετικά με τις δυνατότητες αεράμυνας του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα;

Αυτές οι δυνατότητες αεράμυνας πρέπει να βελτιωθούν, όπως πρέπει να γίνει και με τη συμβολή της Δύσης στην Ουκρανία ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους να αμύνονται ενάντια στις απερίσκεπτες και μη ακριβείς επιθέσεις των Ρώσων.

Πώς αξιολογείτε τη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα;

Δεν ήταν απροσδόκητη εξέλιξη. Οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν την απόσυρση για να υποχωρήσουν και να ανασυνταχθούν προκειμένου να σχηματίσουν ένα σύνολο θέσεων μέσω του οποίου θα αμύνονται καλύτερα και το οποίο θα είναι πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς να διεισδύσουν στις επακόλουθες επιθέσεις.