Η προειδοποίηση για μπλακάουτ ηλεκτρικού ρεύματος στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Ακόμη περισσότερο, επειδή προερχόταν από τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές (BBK), Ραλφ Τίσλερ. Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Βελτ αμ Ζόνταγκ» δήλωνε: «Περιμένουμε ότι τον χειμώνα θα έχουμε μπλακάουτ».

Η αιτία τέτοιων διακοπών, εξηγούσε ο Τίσλερ, δεν είναι μόνον η στενότητα στην παροχή ενέργειας, αλλά και η «στοχευμένη περιοδικά διακοπή λειτουργίας κάποιων δικτύων από τους παρόχους, προκειμένου να προστατευτούν τα δίκτυα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνολική, γενική παροχή ενέργειας. Το ρίσκο μιας τέτοιας διακοπής είναι μεγαλύτερο στο διάστημα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά μπορεί να γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης περιφερειακά και για ορισμένο χρονικό διάστημα».

Η απάντηση

Η προειδοποίηση σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης Τίσλερ, η υπηρεσία BBK έβγαλε διορθωτική ανακοίνωση, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας BBK διευκρίνισε ότι ο Τίσλερ εννοούσε «περιφερειακές και χρονικά περιορισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος». Οχι ένα γενικό μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση της Γερμανίας. Και προέβη στη δήλωση αυτήν, σύμφωνα με την υπηρεσία, «για να τονίσει τη σημασία των προληπτικών μέτρων».

Εντονη ήταν η αντίδραση των Πρασίνων στις δηλώσεις του προέδρου της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Τίσλερ, τον οποίο κατηγόρησαν για «αδικαιολόγητη πρόκληση πανικού». Εχοντας πάρει και πολιτικές διαστάσεις, η υπηρεσία BBK με ανάρτηση στο δίκτυο Τwitter το μεσημέρι της Κυριακής διαβεβαίωσε ότι «μία διαστάσεων διακοπή ρεύματος στη Γερμανία είναι εξαιρετικά απίθανη». Επίσης, θεωρεί «μικρή την πιθανότητα περιφερειακών και περιορισμένων χρονικά διακοπών για τη διασφάλιση της γενικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

Δικλίδες ασφαλείας

Από την υπηρεσία BBK τονίστηκε ότι το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «έχει σχεδιαστεί με πολλαπλές ασφαλιστικές δικλίδες και μηχανισμούς, για να μπορεί να σταθεροποιείται η γενική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν περιφερειακές και προσωρινές αναγκαστικές διακοπές λειτουργίας». Η Αρχή λυπάται «για την παραπλανητική διατύπωση του Τίσλερ».

Και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αντέκρουσε τις δηλώσεις που προκάλεσαν πανικό αντιδράσεων. «Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα δικτύων στον κόσμο», εξήγησε εκπρόσωπός της στις εφημερίδες του δικτύου Funke, «υπάρχουν πολυάριθμοι μηχανισμοί και αποθέματα για τη σταθεροποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης για την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων».

Περιορισμένες συνέπειες

Διακοπές ρεύματος δεν είναι άγνωστες στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Δικτύων, το 2020 είχε σημειωθεί αύξηση των διακοπών ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, οι συνέπειες ήταν περιορισμένες, οι διακοπές είχαν διάρκεια 10,73 λεπτά για τον κάθε πελάτη και αυτό στο σύνολο του έτους.

Αδύνατο σημείο παραμένει ο συντονισμός των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με τις περιφέρειες και τους δήμους και το επισημαίνουν παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Περιφερειών, δήμαρχος του Μίνστερ, Μάρκους Λέβε, σημείωνε σε κυριακάτικες εφημερίδες ότι δεν αποκλείονται περιφερειακές διακοπές ηλεκτροδότησης. Ζητά μάλιστα από τώρα προληπτικά για το ενδεχόμενο αυτό να γίνει έγκαιρα η απαραίτητη προετοιμασία, ώστε να είναι σαφής η κατανομή αρμοδιοτήτων και η ευθύνη των αποφάσεων.