Σε θρησκευτική μάχη ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο Μόσχας εξελίσσεται η αρχιεπισκοπική εκλογή στην Κύπρο. Και τούτο γιατί υπάρχουν φιλορώσοι μητροπολίτες που στοχεύουν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Το παρασκήνιο είναι τόσο έντονο, που ουδέποτε το ξανασυνάντησε η Κύπρος από τότε που ο Απόστολος Βαρνάβας ίδρυσε την Εκκλησία της. Στο παρασκήνιο σημειώνονται διάφορες κινήσεις και συμμαχίες, ανάμεσα στους υποψήφιους ιεράρχες που δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι Αγιοι Πατέρες της Εκκλησίας της Κύπρου, πέραν από την Αγία Γραφή μελέτησαν και τον… «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι, όπως σχολιάστηκε από μερίδα των κυπριακών ΜΜΕ.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά έως τότε δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους ιεράρχες να εφαρμόσουν δύο στρατηγικές: Η πρώτη, πώς θα επηρεάσουν το εκλογικό σώμα για να τους ψηφίσει, γιατί στην Κύπρο Αρχιεπίσκοπο ψηφίζουν πέραν της Ιεράς Συνόδου και οι πολίτες.

Επιπλέον και όσοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και κατοικούν στην Κύπρο, φτάνει να αποδείξουν διά πιστοποιητικού γεννήσεως ότι πράγματι βαφτίστηκαν ορθόδοξοι. Η δεύτερη στρατηγική έχει να κάνει με ασκήσεις επί χάρτου για τις απαραίτητες ισορροπίες εντός της Ιεράς Συνόδου, ώστε να σχηματισθεί το τριπρόσωπο. Δηλαδή τα τρία ονόματα που θα μπορούσαν να προκριθούν για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο με τα προνόμια που χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου βυζαντινός αυτοκράτορας.

Δεν διαφέρει σε τίποτα η αρχιεπισκοπική εκλογή από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή από την εκλογή βουλευτών ή δημάρχων. Ψηφίζει το ίδιο εκλογικό σώμα, οι υποψήφιοι έχουν τα δικά τους επιτελεία, τους δικούς τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και τη δική τους υποστήριξη ξένων δυνάμεων.

Οι «φιλορώσοι» ιεράρχες

Δύο από τους υποψήφιους μητροπολίτες, οι Λεμεσού και Ταμασσού, θεωρούνται «φιλορώσοι» καθώς είχαν ψηφίσει κατά της αναγνώρισης του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Ιερά Σύνοδο. Ως εκ τούτου, για την εκλογή τους σφόδρα ενδιαφέρεται και ο Κύριλλος της Μόσχας, αλλά και οι Ρώσοι που κατοικούν σε Λεμεσό και σε Λευκωσία. Στην Κύπρο (και κυρίως στη Λεμεσό) κατοικούν περίπου 40.000 ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου και που δεν αποκλείεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα. Η Μόσχα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντική διείσδυση στην Κύπρο με χρηματοδότηση μητροπόλεων και ανέγερση ναών ρωσικού ρυθμού.

Ο εκλεκτός του Φαναρίου

Αντιθέτως το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιθυμεί να εκλεγεί ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου Βασίλειος, ο οποίος απηχεί τις θέσεις του Φαναρίου και διατηρεί στενές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά την κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου «κατέβηκε» στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία δεν παρέλειψε να δώσει και ένα σαφές μήνυμα αναφερόμενη στην αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και στην κατεύθυνση της Εκκλησίας της Κύπρου. Ισως όμως αυτό που έχει περισσότερη σημασία ήταν η παρουσία, για πρώτη φορά , του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κύπρο. Οικουμενικός Πατριάρχης είχε να επισκεφθεί την Κύπρο εδώ και 400 χρόνια και ουδείς ξεχνά ωστόσο πως έχει τουρκική υπηκοότητα, όπως έχουν όλοι οι Οικουμενικοί Πατριάρχες. Για να μην υπάρξουν προσκόμματα από την Αγκυρα (ή παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν ώστε να επισκεφθεί φέρ’ ειπείν τα κατεχόμενα) υπήρξε παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν την επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Εκκλησία της Κύπρου.

Οι υποψήφιοι και οι δημοσκοπήσεις

Οι υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου είναι μέχρι στιγμής οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασσού Ησαΐας, Αμμοχώστου Βασίλειος, Μόρφου Νεόφυτος και Καρπασίας Χριστόφορος. Από τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασσού Αθανάσιος και Ησαΐας φαίνεται να εξασφαλίζουν την εκλογή τους στο «τριπρόσωπο» με τη μάχη να διεξάγεται για τον τρίτο, με τους Μητροπολίτες Αμμοχώστου και Πάφου να βρίσκονται πολύ κοντά.