Μια κηλίδα ακανόνιστου σχήματος εμφανίζεται το καταμεσήμερο πάνω στον δίσκο ενός ασθενικού Ήλιου. Το ρομπότ Perseverance  στον Άρη είχε την ευκαιρία να καταγράψει μια έκλειψη που δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να δούμε στη Γη.

Στα 2 Απριλίου, ο πυρηνοκίνητος εξερευνητής της NASA εξερευνητής έστρεψε την κάμερα πλοήγησης στον ουρανό την ώρα που ο Φόβος, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, περνούσε ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο.

Ο Φόβος, ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 22 χιλιόμετρα και ακανόνιστο σχήμα που θυμίζει πατάτα, είναι υπερβολικά μικρός για προκαλέσει ολική έκλειψη ακόμα και όταν η ευθυγράμμιση είναι τέλεια.

Επιπλέον, η αρειανή έκλειψη διήρκεσε μόλις 40 δευτερόλεπτα, πολύ λιγότερο από μια ολική έκλειψη Ηλίου στη Γη.

«Γνώριζα ότι θα ήταν καλό, δεν περίμενα όμως ότι θα ήταν τόσο συναρπαστικό» σχολίασε ενθουσιασμένη η Ρέιτσελ Χόουσον τhw εταιρείας Malin Space Science Systems, μέλος της ομάδας που χειρίζεται την κάμερα πλοήγησης του Perseverance, σε ανακοίνωση της NASA.

Εκλείψεις έχουν καταγραφεί και από προηγούμενες αποστολές στον Άρη. Η αρχή έγινε το 2004 από τα δίδυμα ρομπότ Spirit και Opportunity, τα οποία μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες.Το πρώτο βίντεο τραβήχτηκε το 2019 από το Curiosioty, το ρομπότ που οποίο επιβεβαίωσε ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας θερμός και υγρός πλανήτης.

Ο Φόβος και ο Δείμος, ο δεύτερος και ακόμα μικρότερος δορυφόρος του Άρη, εκτιμάται ότι είναι αστεροειδείς που αιχμαλωτίστηκαν από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

Οι εικόνες των εκλείψεων θα βοηθήσουν τους πλανητολόγους να κατανοήσουν καλύτερα την τροχιά του Φόβου, ο οποίος ακολουθεί φθίνουσα πορεία και εκτιμάται ότι θα συντριβεί στον Άρη σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Οι έρευνες αυτού του είδους εξηγούν επίσης πώς η βαρυτική έλξη του Φόβου δημιουργεί παλιρροϊκά φαινόμενα στο υπέδαφος του Άρη και δημιουργεί μικρές παραμορφώσεις στον φλοιό και τον μανδύα, επισημαίνει η ανακοίνωση της NASA.

Το βίντεο που τράβηξε το Perseverance ζουμάρει στον ηλιακό δίσκο περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εικόνες και προσφέρει επίσης μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας.

Ο φακός της κάμερας πλοήγησης προστατεύεται με ηλιακό φίλτρο που λειτουργεί σαν γυαλιά ηλίου και μειώνει τη φωτεινότητα της εικόνας.

Ως αποτέλεσμα μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμα και ηλιακές κηλίδες.