Η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο εκτοξεύτηκε κατά 123% στα 61,5 δισεκατομμύρια ριάλ (16,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ οι εξαγωγές εκτός πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 41%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 92% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το διεθνές εμπόριο περιορίστηκε από αποκλεισμούς και διακοπές ταξιδιών που σχετίζονται με την κρίση του κοροναϊού.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 72% των συνολικών εξαγωγών τον Ιούνιο, από 62% τον περασμένο Ιούνιο, ανέφερε η εθνική στατιστική αρχή.

Η Κίνα ο κύριος εμπορικός εταίρος

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, χτυπήθηκε σοβαρά πέρυσι καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατακόρυφα.

Αλλά το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την κρίση του κορονοϊού, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου.

Η Κίνα παρέμεινε ο κύριος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σχεδόν στο 20 % των συνολικών εξαγωγών.

Πηγή: ΟΤ