Ενδιαφέρουσες αλλαγές και ακόμη πιο ενδιαφέρουσες τάσεις, όσον αφορά στη σύνθεση του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη και αποτυπώνουν τις μεταβολές που επήλθαν την τελευταία δεκαετία (2010-2020).

Για του λόγου το αληθές, ο συνολικός πληθυσμός έφτασε στα 331,5 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 7,4% σε σύγκριση με το 2010, που είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία μετά τη δεκαετία της Μεγάλης Ύφεσης (1930-1940). Μάλιστα, μεγαλύτερο ποσοστό τους κατοικεί στις μεσαίες και μεγάλες πόλεις από ό,τι πριν δέκα χρόνια.

Ξεχωριστή σημασία έχει, όμως, ένα άλλο γεγονός: Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1790, που ο λευκός πληθυσμός της χώρας, εξαιρουμένων των πολιτών με ισπανικές ρίζες, εμφανίζεται να έχει μειωθεί: Από τα 196 εκατομμύρια που ήταν το 2010, υποχώρησε στα 191 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα το ποσοστό του, επί του συνολικού πληθυσμού των 331,5 εκατομμυρίων, να φτάνει πέρυσι στο 57,8%, έναντι 63,7% πριν από μία δεκαετία.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στις ηλικίες κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχει πλέον καμία φυλετική ή εθνική ομάδα που να κυριαρχεί, καθώς η υπογεννητικότητα των λευκών, που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, οδηγεί το ποσοστό τους στο 47,3%.

Το στοιχείο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ως εικόνα από το μέλλον, προδιαγράφοντας μια σημαντική αλλαγή στην πληθυσμιακή δομή των ΗΠΑ.

Πρακτικά, εάν η τάση αυτή συνεχιστεί (το πιθανότερο), σε μία δεκαετία η συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα αντιπροσωπεύει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία των Αμερικανών.

Το μέλλον ανήκει στους Λατίνους

Πολύ περισσότερο καθώς, την ίδια στιγμή, η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα – οι ισπανικής και λατινικής καταγωγής Αμερικανοί – είδε το ειδικό της βάρος να αυξάνεται σημαντικά, με τα μέλη της να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 25% στο ίδιο διάστημα. Έτσι, πέρυσι έφτασαν τα 62,1 εκατομμύρια ή ποσοστό της τάξης του 18,7% επί του συνόλου, έναντι 16,3% το 2010.

Ειδικά μάλιστα σε ορισμένες πολιτείες, αποτελούν πλέον την πλειοψηφία. Όπως, για παράδειγμα, στην Καλιφόρνια, που είναι και η πολυπληθέστερη σε όλη τη χώρα, όπου το ποσοστό τους φτάνει πλέον στο 39,4% (έναντι 37,6% το 2010), έναντι 34,7% των υπόλοιπων λευκών (από 40,1% πριν από μία δεκαετία).

«Η απογραφή του 2020 επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε επί χρόνια – το μέλλον της χώρας είναι Λατινικό», δήλωσε στο Associated Press ο Αρτούρο Βάργκας, διευθύνων σύμβουλος της Latino Elected and Appointed Officials Educational Fund.

Αυξάνονται Αφροαμερικανοί, Ασιάτες και «μεικτοί»

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού των ΗΠΑ, οι Αφροαμερικανοί ανέρχονται σε 46,9 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύουν πλέον το 14,1% του συνόλου, έναντι 12,6% πριν από μία δεκαετία. Ο δε αριθμός των Ασιατών υπολογίζεται σε 24 εκατομμύρια και το ποσοστό τους είναι λίγο κάτω από 7% – μάλιστα, αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2010, που είναι και ο υψηλότερος ρυθμός ανάμεσα σε όλες τις ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει μία ακόμη «μεικτή» φυλετική ομάδα, που εμφανίζεται πλέον να ξεπερνά τους μαύρους Αμερικανούς, καθώς αριθμεί 49,9 εκατ. μέλη. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, πως μετά από κάποιες δεκαετίες, η αρχική εθνοτική ή φυλετική «προέλευση» των Αμερικανών θα έχει αλλοιωθεί, καθώς ο «μεικτός» πληθυσμός θα αυξάνεται διαρκώς.

Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η διαπίστωση που αφορά στη σταδιακή γήρανση των πληθυσμού των ΗΠΑ. Κάτι που οφείλεται τόσο στη μείωση των γεννήσεων – ειδικά στις τάξεις των λευκών, πλην ισπανικής και λατινικής καταγωγής – όσο και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Έτσι, ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει υποχωρήσει στα 73,1 εκατομμύρια το 2020, που αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξης του 2% επί του συνολικού πληθυσμού, έναντι 74,2 εκατ. το 2010.

Πηγή: ΟΤ