Ποιοι φορείς, πέραν των προσώπων, στηρίζουν τον αγώνα σας;

Υπέρ του αγώνα μας έχουν ταχθεί η Βουλή και τα κόμματα, όλα τα συνδικάτα με ψηφίσματά τους, επιστημονικοί σύλλογοι, όπως ο ΔΣΑ, ο ΣΦΕΑ, η ΕΔΙΑ, το Δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων, με το οποίο έχουμε στενή συνεργασία και άλλοι σημαντικοί φορείς. Επισημαίνουμε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο μετέχουν ενεργά οι Πανελλήνιες Αντιστασιακές Οργανώσεις, οι Ενώσεις Θυμάτων και εκατοντάδες πολίτες. Πολύ σημαντική είναι η υποστήριξη συλλογικοτήτων και πολιτών από τη Γερμανία, στους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας!

Είστε αντιστασιακός, πρώην βουλευτής, έγκριτος νομικός και συγγραφέας και ηγείστε σήμερα, στα 93 σας χρόνια, του Εθνικού Συμβουλίου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς αντιλαμβάνεστε τον αγώνα σας;

Αντιλαμβάνομαι τον αγώνα αυτό ως ιερή υποχρέωση, εθνικό και δημοκρατικό καθήκον, παρακαταθήκη υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας για τις νέες γενιές. Ακράδαντα πιστεύω ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αποτελεί συνέχεια του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία συμμετείχα ως μαθητής μαζί με χιλιάδες συναγωνιστές, ένας αγώνας που σφράγισε τη ζωή μου.

Υπάρχει προσπάθεια να σβηστεί η Μνήμη και να γίνει ανακατασκευή της;

Παρακολουθούμε με πικρία και οργή τη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας και χάλκευσης της μνήμης από τη γερμανική κυβέρνηση. Προγράμματα διδασκαλίας της Ιστορίας της Κατοχής στα σχολεία, που σχετικοποιούν τα ναζιστικά εγκλήματα, «Ελληνογερμανικά Ιδρύματα», εξευτελιστικές «χορηγίες» σε μαρτυρικές κοινότητες, είναι ενέργειες που κακοποιούν την ιστορική μνήμη και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Λυπούμαστε που το γερμανικό κράτος χρηματοδοτεί και υποκινεί τέτοιες επαίσχυντες μεθοδεύσεις. Αυταπατώνται αν νομίζουν ότι έτσι θα ξαναγράψουν την Ιστορία και θα αποφύγουν να καταβάλουν τις γερμανικές οφειλές. Η απόπειρα διείσδυσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην ελληνική εκπαίδευση και τη νεολαία μας προσβάλλει κατάφωρα την Εθνική Αντίσταση και τη θυσία της Ελλάδας. Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να απαιτήσει τον τερματισμό αυτών των μεθοδεύσεων. Εμείς επιθυμούμε τη φιλία και συνεργασία με τον γερμανικό λαό. Ομως η ειλικρινής φιλία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της ιστορικής αλήθειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της δικαιοσύνης.

Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη συνεδρίαση της Bundestag για τις γερμανικές οφειλές;

Η συζήτηση στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι, παρά τον πέπλο σιωπής που δημιούργησε η επί δεκαετίες αδιαλλαξία της Γερμανίας, το θέμα των γερμανικών οφειλών δεν έχει κλείσει! Παραμένει ανοικτό και επίκαιρο! Ο αγώνας μας έχει πλέον ισχυρά ερείσματα και στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει άρδην τη στάση της. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει άμεσα την ρητή εντολή της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 διεκδικώντας αποφασιστικά όσα μας οφείλει η Γερμανία. Κρίνοντας από τη διαρκή στήριξη που παρέχει το Βερολίνο στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας (κάτι που καυτηρίασαν αρκετοί ομιλητές στην Bundestag) αντιλαμβανόμαστε ότι η ανεκτικότητα εκλαμβάνεται ως αδυναμία και λειτουργεί εις βάρος των εθνικών μας δικαίων.

Ποια τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης;

Με τον πολύχρονο και επίμονο αγώνα του κινήματος διεκδίκησης ο λαός αφυπνίστηκε και οι πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν στο εθνικό αυτό ζήτημα. Το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο, το οποίο τα πολιτικά κόμματα οφείλουν εμπράκτως να τιμήσουν. Η ρηματική διακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τον Φεβρουάριο του 2020 είναι θετική αλλά δεν αρκεί, απαιτείται κλιμάκωση των ενεργειών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οπλα διαθέτουμε πολλά: την αλλαγή του άρθρου 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας να είναι δυνατή η εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης (αφορά τα θύματα του Διστόμου, του Αιγίου και του Ρεθύμνου), την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου για τις αναγνωριστικές αγωγές των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, την περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος, που θα αυξήσει την πίεση στη Γερμανία, κ.ά. Και, βέβαια, τη μεθοδική προετοιμασία προσφυγής στο κατάλληλο διεθνές δικαστήριο. Εχουμε αρκετά και αποτελεσματικά βέλη στη φαρέτρα μας, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και ενότητα! Αισιοδοξούμε ότι δεν θ’ αργήσει η στιγμή της δικαίωσης!