Ξεκινά την Παρασκευή 7 Μαΐου η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Μένιου Φουρθιώτη έπειτα από τις καταγγελίες που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών.

Ήδη, οι αστυνομικοί έχουν έτοιμο τον κατάλογο με τους μάρτυρες που θα καλέσουν, ξεκινώντας από τους υπαλλήλους του υπουργείου μέχρι τον πρώην υπουργό, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε μιλήσει για απαράδεκτο τρόπο του παρουσιαστή και απειλές προς τους υπαλλήλους.

Tα βίντεο που «καίνε» τους συγκατηγορούμενούς του

Την ίδια ώρα, το OPEN έφερε στη δημοσιότητα και νέα βίντεο στα οποία απεικονίζεται ο δράστης με το καλάσνικοφ ο οποίος μόλις έχει πυροβολήσει κατά του σπιτιού του παρουσιαστή τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου. Με το όπλο στο χέρι, προσπαθεί να εξαφανιστεί.

Επίσης, έχουν καταγραφεί σε βίντεο και οι κινήσεις των συγκατηγορούμενών του το βράδυ που πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σε ένα από αυτά, οι δύο δράστες 48 και 42 ετών έχουν καταγραφεί σε δρόμο της Νέας Ερυθραίας λίγο πριν εντοπιστούν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ανοίξουν πυρ σε βάρος τους με πολεμικό καλάσνικοφ για να διαφύγουν.

Η επίθεση εναντίον των αστυνομικών καταγράφηκε μεταξύ 00:45 και 01:00 στις 16 Απριλίου, στη συμβολή των οδών Θησέως και Αγίων Σαράντα στη Νέα Ερυθραία.

Εκεί εγκατέλειψαν τον σάκο που είχαν το καλάσνικοφ, πάνω στον οποίο εντοπίστηκε DNA του 48χρονου ενώ το όχημα βρέθηκε σε συνεργείο στο Περιστέρι όπου θα άλλαζαν τα πλαστικά και θα αλλοίωναν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της.

Μετά από περίπου 22 ώρες αργότερα στις 22:20 της ίδιας μέρας, χρησιμοποιούν το γκρι Σμαρτ του 42χρονου προκειμένου να προβούν στην επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον της οικίας του Μένιου Φουρθιώτη στην Εκάλη. Το συγκεκριμένο όχημα αποτυπώνεται σε κάμερες ασφαλείας, μετά την επίθεση, να κινείται στη Λ. Διονύσου, στη Λ. Μαραθώνος και μέσω Αττικής Οδού να καταλήγει στο Χαλάνδρι, στην κατοικία του 42χρονου, έχοντας καταγράψει περίπου 28 χιλιόμετρα.

Ο 42χρονος δεν αρνήθηκε ότι το όχημα ήταν δικό του αλλά υποστήριξε ότι βρισκόταν στην περιοχή για δουλειά.

Σημειώνεται ότι εννέα κλήσεις και ένα μήνυμα έκανε και έστειλε ο Μένιος Φουρθιώτης προς τους δράστες πριν την επίθεση στους αστυνομικούς και πριν την επίθεση στο σπίτι του.

Αρνούνται τα πάντα οι συλληφθέντες

Στις καταθέσεις τους υποστηρίζουν ότι για όσα κατηγορούνται, ο παρουσιαστής τους είχε ζητήσει να βρουν άτομα για να προχωρήσουν στις ενέργειες. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν άκρως επιβαρυντικά εργαστηριακά αποτελέσματα που συνδέουν τους δύο προφυλακισμένους τόσο με τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών όσο και με τους πυροβολισμούς στο σπίτι του παρουσιαστή, εκείνοι προσπαθούν να πείσουν τις αρχές ότι δεν έχουν καμία σχέση και ότι ο παρουσιαστής έκανε μόνος του τις συνεννοήσεις για να βρεθούν τα «κατάλληλα» άτομα.

«….Όσα γράφει η δικογραφία και κατηγορούμαι, δεν τα έχω κάνει. Είμαι άνεργος και μου ζήτησε ο Π. να πάω μαζί του στην φύλαξη του Μένιου και στο ραδιόφωνο. Μου είπε ότι ο μισθός θα είναι 1.500 ευρώ και αμέσως είπα ναι και έτσι ξεκίνησε η φύλαξη. Με όλες αυτές τις πράξεις δεν έχουμε καμία σχέση, ούτε εγώ ούτε ο Π.», ανέφερε ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων και συμπλήρωσε:

«Υποψιαστήκαμε ότι θέλει κι άλλα πράγματα, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Για ό,τι έχει κάνει ο Μένιος δεν ευθύνομαι εγώ. Λόγω λάθος συνεννόησης του Μένιου με τα άτομα που είχε βρει αυτός, έγιναν οι πράξεις που μας κατηγορείτε για τις οποίες δεν ευθύνομαι εγώ και ο Π.»

Ο δεύτερος από τους δυο ποινικούς συλληφθέντες υποστηρίζει μάλιστα ότι βοήθησε τον παρουσιαστή να βρεθούν τα άτομα, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για τα όσα ακολούθησαν. Ενώ όταν τον ρωτούν οι αστυνομικοί, πού βρισκόταν το βράδυ της συμπλοκής με τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, δεν δίνει πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις:

«…Για ορισμένες από τις πράξεις που με κατηγορείτε, μου είχε ζητήσει (σ.σ. ο Μένιος Φουρθιώτης) να του βρω τα άτομα. Εγώ τα βρήκα και από κει και πέρα δεν γνωρίζω τίποτα για την εξέλιξη των γεγονότων που συνέβησαν».

«Μου είπε ότι δεν τον καλύπτει η αστυνομία, γιατί του κόψανε τα άτομα και έχει πρόβλημα με τρομοκράτες. Τώρα που το θυμάμαι καλύτερα, τις τελευταίες οκτώ με εννιά μέρες πηγαίναμε κάθε μέρα στο σπίτι του, είτε για να τον πάρουμε είτε για να τον αφήσουμε», συνέχισε.

Συγκεκριμενα, ο δεύτερος συγκατηγορούμενος για την υπόθεση κατέθεσε στους αστυνομικούς:

Ερώτηση: «Που βρισκόσουν 01.00 τα ξημερώματα στις 16/4/2021;»

Απάντηση: «Είχα φύγει από το μαγαζί που δούλευα στην λεωφόρο Κηφισίας. Δεν θυμάμαι όμως μετά αν γύρισα σπίτι. Πάντως συνήθως γυρίζω σπίτι.»

Ερώτηση: «Από το προανακριτικό υλικό προκύπτει ότι στις 16 Απριλίου και ώρα 01.55 έλαβες το μήνυμα από την τηλεφωνική σύνδεση. Ποιο το περιεχόμενο του μηνύματος και κάθε πότε επικοινωνούσατε με τα συγκεκριμένα τηλέφωνα.»

Απάντηση: «Θυμάμαι το μήνυμα που μου είπατε. Μου είχε στείλει «αν υπάρχει πρόβλημα πες να βοηθήσω» και άλλα τέτοια κουλά. Και πιο πριν μου είχε κάνει αρκετές κλήσεις. Αλλά δεν απάντησα γιατί με πρήζει».