Ένας εκ των αρχηγών της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία έχει εκφράσει την ανησυχία του για την εξάπλωση αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα. Όπως τονίζει, ορισμένες εξ αυτών δεν διστάζουν ακόμη και να υποτιμήσουν τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Ο Γιόσεφ Σούστερ, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων, δήλωσε στον Guardian ότι όλο και συχνότερα οι Εβραίοι κρίνονται συλλογικά ένοχοι για την εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ σύγκρινε την κατάσταση με τις αφηγήσεις που είχαν κυριαρχήσει γύρω από την εξάπλωση της πανούκλας την εποχή του Μεσαίωνα.

Σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την ισοπέδωση της καμπύλης, οι οποίες έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, οι συμμετέχοντες κατηγορούσαν για φιγούρες όπως ο… Τζορτζ Σόρος ότι κρύβονται πίσω από την πανδημία, έχοντας και τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, με στόχο να κερδίσουν εξουσία και επιρροή.

Ένας εκ των πιο διάσημων συμμετεχόντων, ο μάγειρας και celebrity της γερμανικής τηλεόρασης Ατίλα Χίλντμαν, υιοθετεί όλο και πιο περίπλοκες θεωρίες συνωμοσίας από την αρχή της κρίσης του κοροναϊού μέχρι τώρα. Μάλιστα, δεν έχει διστάσει ακόμη και να επαινέσει τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά και να χαρακτηρίζει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ… κομμουνίστρια δικτάτορα. Εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι διερευνούν το κατά πόσον έχουν το νομικό έρεισμα να ασκήσουν δίωξη εναντίον του.

Αστεία για το Ολοκαύτωμα

Ο Σούστερ τονίζει ότι αυτό που τον ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι οι συχνές συγκρίσεις μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας και της μεταχείρισης των Εβραίων υπό το ναζιστικό καθεστώς. Διαδηλωτές που τάσσονται κατά των εμβολίων, έχουν φορέσει στις λεγόμενες «πορείες υγιεινής» κίτρινα άστρα όπως αυτά που εξαναγκάζονταν να φορούν οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, με τη διαφορά ότι αντί για τη λέξη «Jude» (Εβραίος), τα δικά τους άστρα έφεραν τη λέξη «ungeimpft» (ανεμβολίαστος). Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι όταν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού καταστεί διαθέσιμο σκοπεύουν να αρνηθούν να το κάνουν, ενώ αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα μιας δικτατορίας.

Άλλοι φόρεσαν ριγέ ρούχα, μιμούμενοι τις στολές των τροφίμων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ δεν έλειψαν και τα πλακάτ με το σύνθημα «οι μάσκες απελευθερώνουν». Φυσικά, πρόκειται για ένα… λογοπαίγνιο που στηρίζεται στη φράση «Arbeit macht frei» (η εργασία απελευθερώνει) που ήταν γραμμένη πάνω από την κεντρική πύλη του Άουσβιτς, του διαβόητου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης όπου δολοφονήθηκαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Εβραίοι.

Ελευθερία του λόγου ή ρητορική μίσους;

«Πιστεύω ότι η γερμανική αστυνομία θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή και να εξετάσει διεξοδικά τις διαφορές μεταξύ ελευθερίας του λόγου και ρητορικής μίσους», δήλωσε ο Σούστερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα στα οποία οι Εβραίοι έγιναν αποδιοπομπαίος τράγος σε περιόδους κρίσης.

«Όταν συμβαίνουν δραστικές αλλαγές, για τις οποίες δεν υπάρχουν εύκολες εξηγήσεις, συχνά οι άνθρωποι αναζητούν τους ενόχους σε μειονοτικές ομάδες, όπως είναι οι Εβραίοι», εξηγεί. «Κατά τον Μεσαίωνα, όταν ξέσπασε η πανούκλα, συνέβη κάτι ανάλογο. Οι Εβραίοι έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι, κατηγορήθηκαν για ότι δηλητηρίασαν τα πηγάδια. Σημειώθηκαν λιντσαρίσματα και κάηκαν συναγωγές».

Απειλές για θαλάμους αερίων

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το κυριότερο συμβουλευτικό σώμα της γερμανικής κυβέρνησης, έχει αναφέρει ότι έλαβε εκατοντάδες e-mail με απειλές προς τους επιστήμονές του και συκοφαντίες για διάφορα άτομα. Σε αρκετά από τα μηνύματα, αναφερόταν: «Τι κρίμα για όλους εσάς που είστε φερέφωνα αυτής της κυβέρνησης απατεώνων που δεν υπάρχουν πια θάλαμοι αερίων», μια αναφορά στη μέθοδο εξόντωσης που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στο Άουσβιτς.

Ο Σούστερ έδωσε συνέντευξη πριν την πραγματοποίηση της δίκης ενός άνδρα που πυροβόλησε θανάσιμα Εβραίους πέρσι, στην πόλη Χάλε, στην χειρότερη αντισημιτική επίθεση που έχει σημειωθεί στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες. Η επίθεση στο Χάλε και άλλα περιστατικά έχουν οδηγήσει σε «αυξανόμενους φόβους μεταξύ των εβραϊκών κοινοτήτων ότι η ζωή στη Γερμανία έχει πάψει να είναι ασφαλής για τους Εβραίους», σημείωσε ο Σούστερ.

«Η μεγαλύτερη απειλή για τους Εβραίους στη Γερμανία είναι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός. Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι περίπου το 20% των ανθρώπων στη Γερμανία διακρίνονται από αντισημιτικές προκαταλήψεις. Όμως για πολύ καιρό, αυτοί οι άνθρωποι δεν τολμούσαν να πουν αυτά που σκέφτονταν. Έκτοτε αυτό έχει αλλάξει», δήλωσε, αναφέροντας ότι οι διαδηλώσεις για τον κοροναϊό αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ποιος διακινεί τις επικίνδυνες θεωρίες;

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση της χώρας είχε αναφέρει ότι πιστεύει πως οι θεωρίες συνωμοσίας διαδίδονται από το κίνημα Ραϊχσμπούργκερ – ομάδες και άτομα ακροδεξιών και αντισημιτικών πεποιθήσεων που απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους – αλλά και από μεμονωμένες φιγούρες, μεταξύ των οποίων ακόμη και διακεκριμένοι γιατροί, διασημότητες και πρώην δημοσιογράφοι.

Πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτηση στη βουλή, η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι αυτές οι απόψεις ενισχύονται από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ και ανθρώπους που εργάζονται για το κινεζικό κράτος.

Τόνισε ότι η βάση πολλών από αυτές τις θεωρίες διακρίνεται από «αντισημιτικό μοτίβο σκέψης». Προειδοποίησε ότι οι Εβραίοι κινδυνεύουν να βιώσουν πιο έντονο αποκλεισμό και προκαταλήψεις, ενώ οι επιστήμονες τρέπονται σε «θύματα στοχοποίησης και εγκληματικών πράξεων».

Διακεκριμένοι ιολόγοι και επιδημιολόγοι που εργάζονται ως σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν ήδη καταγγείλει πως δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Πηγή: www.theguardian.com