Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα θα ξαναρχίσει στις 8 Ιουνίου και οι ξένοι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν και πάλι την Ισπανία από τον Ιούλιο αφού «τα χειρότερα» πέρασαν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Τα χειρότερα πέρασαν (…) Ξεπεράσαμε το μεγάλο κύμα της πανδημίας», είπε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η άρση των περιορισμών που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες στη μισή χώρα θα επεκταθεί από την Δευτέρα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις δύο μεγαλύτερες εστίες του νέου κορονοϊού.

Κατά συνέπεια, από την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν οι αθλητικές διοργανώσεις και ιδίως η Λα Λίγκα, το ισπανικό πρωτάθλημα, είπε ο Σάντσεθ.

Το πρωτάθλημα είχε διακοπεί από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχαν σταματήσει και οι αφίξεις ξένων τουριστών.

Ανοίγει ο τουρισμός από 1η Ιουλίου

«Σας ανακοινώνω ότι από τον Ιούλιο, η είσοδος ξένων τουριστών στην Ισπανία θα ξαναρχίσει υπό συνθήκες ασφαλείας. Οι ξένοι τουρίστες μπορούν επομένως να σχεδιάσουν από τώρα τις διακοπές τους στη χώρα μας», ανακοίνωσε.

Το άνοιγμα του τουριστικού τομέα θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Ισπανία, καθώς ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

«Θα διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και ότι και αυτοί δεν θα προκαλέσουν κίνδυνο στη χώρα μας. Απέχουμε ένα βήμα από τη νίκη αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός δεν εξαφανίστηκε και ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι απαραίτητο (…) να μην χαλαρώσουμε», πρόσθεσε.

Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη θα ανοίξουν από την Δευτέρα ξενοδοχεία, μουσεία και μπαρ, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται. Στις άλλες περιοχές της Ισπανίας, που βρίσκονται στη φάση 2, θα ανοίξουν οι παραλίες, οι πισίνες και οι κινηματογράφοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters