Το φετινό Πάσχα δεν θα εορταστεί όπως κανένα προηγούμενο αφού τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού μας κρατούν μακριά τόσο από τα πατροπαράδοτα έθιμα.

Μπορεί οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. στα εθνικά οδικά δίκτυα, αλλά και στους δρόμους των πόλεων να έχουν εντατικοποιηθεί και οι αστυνομικοί να ελέγχουν όλο και περισσότερους οδηγούς και επιβάτες ΙΧ για πιθανές άσκοπες μετακινήσεις, ωστόσο το πρόβλημα συνωστισμών εντοπίστηκε αλλού.

Παρά τις πρώτες αχτίδες επαναφοράς στην κανονικότητα εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που δείχνουν σταδιακά προς το τέλος της συλλογικής δοκιμασίας, η χθεσινή ημέρα βύθισε το κυβερνητικό στρατόπεδο σε βαθύ προβληματισμό, κινητοποιώντας ταυτόχρονα στο έπακρο τον κρατικό μηχανισμό για τον εορτασμό του Πάσχα.

Η σημερινή ημέρα θα κυλήσει με πυκνές περιπολίες από τις αστυνομικές αρχές με το βλέμμα στραμμένο στην προμήθεια των τελευταίων αγορών για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς η προσέλευση αναμένεται αυξημένη.

Ουρές στα σούπερ μαρκετ

Από τη στιγμή που άνοιξαν η Βαρβάκειος αγορά, οι λαϊκές στις γειτονιές, αλλά και τα σούπερ μάρκετ πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού.

Τα τελευταία τους ψώνια έσπευσαν από το πρωί να κάνουν οι καταναλωτές, εν αναμονή της Κυριακής του Πάσχα.

Ουρές έχουν σχηματιστεί σε σούπερ μάρκετ καθώς αρκετοί θέλησαν να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, ενώ προσπαθούν να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας που ζητούν οι ειδικοί, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Ωστόσο, ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος. Σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν ανοιχτά έως τις 20:00 το βράδυ.

Σε αρκετά σούπερ μάρκετ έχουν εξαντληθεί τα αρνιά και τα κατσίκια, αφού οι περισσότεροι πολίτες αναγκάστηκαν να περάσουν το Πάσχα τους στην πρωτεύουσα, υπακούοντας στα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Την Κυριακή του Πάσχα οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία λειτουργούν κανονικά, ενώ τα καταστήματα τροφίμων θα ανοίξουν και πάλι την ερχόμενη Τρίτη.

Τέλος σε αρνιά και κατσίκια

Ελλείψεις παρατηρούνται στην αγορά σε αμνοερίφια στα μεγάλα αστικά κέντρα, και κυρίως στην Αττική, με τα περισσότερα κρεοπωλεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν υποτυπωδώς στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επάρκειας προς ώρας το αντιμετωπίζουν τα κρεοπωλεία ενώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τη Βαρβάκειο εξακολουθεί να υπάρχει διαθεσιμότητα, αν και αυτή ενδεχομένως να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στη ζήτηση που υπάρχει.

Ο καταναλωτής που θα βρει αρνάκι στη Βαρβάκειο θα πληρώσει 6,5 με 7,5 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ 7 με 7,5 ευρώ.

Στα κρεοπωλεία, όσα ακόμα διαθέτουν στοκ, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 9 ευρώ.

Έλεγχοι σε Εκκλησίες και αυλές

Κρίσιμο είναι τι θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί πολίτες θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια και αυλές.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οπότε και κλείνουν τα καταστήματα έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα τα πρόστιμα για τις άσκοπες μετακινήσεις θα είναι διπλάσια και οι έλεγχοι εντατικοί και εξονυχιστικοί