Σε αναθεώρηση του επιπέδου συναγερμού για τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε «υψηλό» προχώρησε η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Υψηλό επίπεδο συναγερμού

Η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή, ύστερα από ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε ενώ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φέρονται να συγκεντρώνονται και να προσπαθούν να περάσουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Ελλάδας από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε εκπρόσωπος της Frontex σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα η Frontex ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώνει συγκεκριμένο αριθμό ενισχύσεων ή χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των ενισχύσεων.

Τεχνικός εξοπλισμός και πρόσθετες δυνάμεις

«Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοήθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Την βοήθεια είχε προαναγγείλει το Σάββατο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter στην οποία έγραφε «ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα».

Το θέμα άλλωστε είχαν συζητήσει τηλεφωνικά χτες ο κ. Μητσοτάκης με την κα Λάινεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μισέλ.