Τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Ιουλίου, στη Μητρόπολη Αθηνών, το αρχιερατικό μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Παρόντες στο μνημόσυνο ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας σημείωσε στον επιμνημόσυνο λόγο του ότι η 20ή Ιουλίου δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες, καθώς κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμούμε τους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Κύπρο. «Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και παραμένουμε σταθεροί στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο νησί», σημείωσε ο κ. Μπρούλιας. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, Κύπρος και Ελλάδα προτάσσουν τον διάλογο και την ειρήνη και τόνισε ότι οι Αθηναίοι παραμένουν σταθερά δίπλα στου Κύπριους για μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, συμβατή με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Κενεβέζος (πρέσβης Κύπρου): Σταθερή μας επιδίωξη η λύση του Κυπριακού

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, σημείωσε ότι οι μέρες αυτές αποτελούν μέρες μνήμης, τιμής και ευθύνης για όσους αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της πατρίδας μας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι 45 χρόνια είναι πολλά, όμως η σημαία στον Πενταδάκτυλο και οι συνέπειες της κατοχής που είναι παρούσες καθημερινά κρατούν τη μνήμη ζωντανή. «Δική μας ευθύνη είναι να διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή για τις επόμενες γενιές και για όσους δεν είχαν ποτέ τους βιωματική σχέση με την κατεχόμενη Κύπρο», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι το εμπνευσμένο από τη Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β’ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου άνοιξε τις κερκόπορτες στην τουρκική εισβολή, ενώ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ο «ταραξίας της περιοχής». «Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας είτε για στήριξη των αγώνων μας είτε για την αποτροπή των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος και τόνισε ότι η Άγκυρα παραμένει αδιάλλακτη 45 χρόνια μετά την εισβολή, γεγονός που θέτει εμπόδια στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχυροποιήσει τα τελευταία χρόνια τον διεθνή της ρόλο μέσω της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τις συνεργασίες που έχει συνάψει με χώρες της περιοχής και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.  «Σταθερή μας επιδίωξη είναι η λύση του Κυπριακού και για αυτό εργαζόμαστε. Μια λύση που δεν θα διαιωνίζει τις εκκρεμότητες της εισβολής αλλά θα διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους κάτοικους της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κενεβέζος.