Προχθές είδα το πρώτο αυτοκίνητο στην Ελλάδα, τον πρώτο οδηγό αυτοκινήτου για την ακρίβεια, να παροτρύνει τους άλλους οδηγούς να προσέχουν όσους οδηγούν ποδήλατο. Και να κρατούν απόσταση ασφαλείας στα δεξιά τους, 1,5μ. απ’ όσους οδηγούν ποδήλατο. Ο οδηγός είχε κολλήσει στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου το σλόγκαν «Μοιράσου τον δρόμο».

Τέτοια αυτοκόλλητα ευαισθητοποίησης που παροτρύνουν τους οδηγούς αυτοκινήτων να προσέχουν όσους οδηγούν ποδήλατο και να μοιράζονται τον δρόμο έχει φτιάξει η ανεξάρτητη ποδηλατική κίνηση «Εν κινήσει». Μπράβο τους για την πολύ ωραία πρωτοβουλία. Από εκεί είναι άλλωστε και οι φωτογραφίες που έχω αναρτήσει.«Είναι καιρός να φωνάξουμε ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ με τους ποδηλάτες, φίλε οδηγέ. Οι ποδηλάτες, είμαστε εγώ, εσύ η φίλη σου, ο φίλος σου τα παιδιά σου. Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο. Περνάμε τους ποδηλάτες στο 1,5 μέτρο, με ασφάλεια. Οι δρόμοι ανήκουν σε όλους μας» είχαν αναφέρει σε ένα post στο facebook.

Μία καμπάνια με αυτό το σύνθημα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και οι ελληνικές αρχές.

Θα ήθελα το Υπουργείο Μεταφορών, η Τροχαία, ο ΟΑΣΑ, να ξεκινήσουν μία τέτοια καμπάνια με το σύνθημα «Μοιράσου τον δρόμο». Το έχουν κάνει πολλές χώρες στο εξωτερικό. Δυστυχώς εδώ είμαστε ακόμη πίσω στον τομέα των ποδηλατικών υποδομών και των καλών πρακτικών για το ποδήλατο. Ελπίζω οι ελληνικές αρχές να το κάνουν σύντομα. Αξίζει τον κόπο και δεν νομίζω ότι κοστίζει.