Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για μία ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας, με σοβαρά επεισόδια να σημειώνονται το βράδυ της Πέμπτης – δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου- στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και στο Πολυτεχνείο.

Τρεις τραυματίες, 66 προσαγωγές και 13 συλλήψεις, καμμένα οχήματα, ένα σπίτι μισοκαμμένο, βροχή από μολότοφ, πέτροποόλεμος και δακρυγόνα είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός των επεισοδίων που σημειώνονται από το απόγευμα στα Εξάρχεια.

Ομάδες αντιεξουσιαστών πίσω από οδοφράγματα που είχαν στηθεί από νωρίς το απόγευμα στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη πετούσαν μολότοφ, πέτρες και κροτίδες στους άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.  Oμάδα νεαρών έσπασε την είσοδο κτιρίου στο οποίο φέρεται να στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη και έχει ανέβει στην ταράτσα, ενώ αντίστοιχα περιστατικά φαίνεται πως σημειώθηκαν και σε άλλα κτίρια της περιοχής.

Ο «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ ανέβηκε την οδό Τοσίτσα και με ρίψεις νερού κατάφερε να απομακρύνει τους κουκουλοφόρους, με αποτέλεσμα το οδόφραγμα να «παραδοθεί» στις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες φωτιά ξέσπασε σε μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές ζημιές.

Η πορεία περίπου 1000 αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους «Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης». Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Μέχρι στιγμής η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 35 προσαγωγές, ενώ όπως έγινε γνωστό το ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει έναν τραυματία -15χρονος μαθητή-  από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στους δρόμους των Εξαρχείων, ο οποίος παρουσίαζε αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν -ο ένας στο χέρι από ναυτική φωτοβολίδα και ο άλλος στο πόδι- και μεταφέρθηκαν στο 401.

Νέα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα όμως και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία, μετά την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ νεαρών και των δυνάμεων των ΜΑΤ συνεχίστηκε μέχρι αργά ενώ οι δρόμοι γύρω από τα πανεπιστήμια (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) έκλεισαν.

Ομάδα κουκουλοφόρων με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, πετούσαν πέτρες, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Φωτιά ξέσπασε στο εργοστάσιο του Μετρό στην οδό Εγνατία, κοντά στο Άσυλο του Παιδιού, η οποία σβήστηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε μπροστά από την Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ, ενώ μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή, στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ο οποίος δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη, ενώ προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα και εξετάζεται η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Χανιά: Μικρή ένταση στο τέλος της πορείας για τον Γρηγορόπουλο

Με μικρή ένταση ολοκληρώθηκε στα Χανιά η συγκέντρωση και η πορεία φορέων της πόλης για την επέτειο της μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς από όπου πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα. Με την ολοκλήρωση της πορείας ο κύριος όγκος της κατέληξε στην πλατεία της αγοράς, ωστόσο ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε για να κατευθυνθεί προς την οδό Δασκαλογιάννη. Στην αρχή της οδού, διαδηλωτές έκαψαν κάδο απορριμμάτων του δήμου και άρχισαν να πετάνε προς την πλευρά της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου πέτρες και βόμβες μολότωφ, προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας που κινήθηκε προς το μέρος τους.

Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από το σημείο, ενώ όχημα της Πυροσβεστικής έσβησε την φωτιά στον κάδο απορριμμάτων. Στο σημείο εξακολουθούν να παραμένουν δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ για λίγα λεπτά είχε αποκλεισθεί για τα οχήματα η οδός Δασκαλογιάννη.

Προσαγωγές και στο Αγρίνιο

Σε δέκα προσαγωγές προχώρησαν απόψε οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο, μετά τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν, όταν ολοκληρώθηκε πορεία για τα 10 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων πέταξε μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ακολούθησαν οι προσαγωγές.

Τέλος, οι αστυνομικές δυνάμεις στο Αγρίνιο παραμένουν σε ετοιμότητα.