Η για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού επανεκλογή μιας κυβέρνησης, η εμφάνιση ενός ισχυρού κόμματος που αντιτίθεται στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η εκλογή της πρώτης τρανσέξουαλ βουλευτού ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν τις προχθεσινές εκλογές στην Πολωνία, μια χώρα όπου φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει.

Η επανεκλογή του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για δεύτερη θητεία δημιουργεί ελπίδες για οικονομική σταθερότητα, καθώς ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης σε ανάπτυξη εν μέσω της διεθνούς ύφεσης. Ο 54χρονος Τουσκ, του οποίου το κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών συγκέντρωσε 39% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, θα συνεχίσει να κυβερνά όπως μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με το Αγροτικό Κόμμα που πήρε το 8,4%.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. Ομως η επανεκλογή μιας κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά το ’89 – και την ώρα που όλες οι άλλες κυβερνήσεις χωρών όπου διεξήχθησαν εκλογές φέτος στην ΕΕ έπεσαν (Πορτογαλία, Λετονία, Δανία και Ιρλανδία) – δεν είναι η μοναδική αλλαγή στην Πολωνία. Ενα ιδιαίτερα φιλελεύθερο κόμμα από το πουθενά ήρθε τρίτο στις κάλπες και ανέδειξε πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτή στο πολωνικό Κοινοβούλιο την 57χρονη Αννα Γκρόντζκα. Ο Γιάνους Πάλικοτ, ιδρυτής του κόμματος Κίνημα του Πάλικοτ, το οποίο συγκέντρωσε το 10% των ψήφων, έχει στόχο να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα και ζητά τον περιορισμό των προνομίων της Εκκλησίας και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. «Στεκόμαστε αντίθετοι στην κουλτούρα της ποινικοποίησης των πάντων», δήλωσε ο 46χρονος Πάλικοτ, πρώην μεγιστάνας της βότκας. «Στην Πολωνία πας φυλακή εάν προσβάλεις τον πρόεδρο, για μια λέξη, εάν προσβάλεις το θρησκευτικό συναίσθημα, εάν καπνίσεις χόρτο, εάν κάνεις άμβλωση. Αυτή είναι μια μηδενιστική πολιτική που ζημιώνει τους πολίτες». Το Κίνημα άντλησε τις ψήφους κυρίως μεταξύ των απογοητευμένων νέων με ένα πρόγραμμα που ζητά δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους, νομιμοποίηση των εκτρώσεων, δημόσια χρηματοδότηση για τεχνητή γονιμοποίηση και νομιμοποίηση των ελαφρών ναρκωτικών. Ο Πάλικοτ, που είχε καταγγείλει ως βιαστή έναν αστυνομικό κρατώντας σε συνέντευξη Τύπου έναν δονητή, θεωρεί ότι θα είχε ακόμα υψηλότερο ποσοστό εάν αρκετοί ψηφοφόροι δεν αποφάσιζαν τελικά να στηρίξουν το κόμμα του Τουσκ από φόβο μήπως εκλεγεί ο υπερσυντηρητικός πρώην πρόεδρος Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Από το κόμμα του Πάλικοτ αναδείχθηκε βουλευτής η τρανσέξουαλ Αννα Γκρόντζκα, η οποία υποβλήθηκε σε αλλαγή φύλου το 2010. Η 57χρονη ψυχολόγος ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Κρακοβία όπου συγκέντρωσε 18.000 ψήφους. «Η αποστολή μου είναι να κάνω οικείο στους Πολωνούς το «διαφορετικό»», δήλωσε και παραδέχθηκε ότι δέχθηκε διάφορες επιθέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Σήμερα η Πολωνία αλλάζει», τόνισε. «Η απόδειξη είμαι εγώ και η είσοδός μου στη βουλή».