Η παγγερμανική συνδιάσκεψη του ΑfD χθες στο Μαγδεμβούργο ήταν για να οριστούν οι υποψήφιοι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις ευρωεκλογές. Η εκπροσώπησή του στην Ευρωβουλή θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα που θα κλείνει τον κύκλο επιτυχίας του ακροδεξιού κόμματος. Οι εκλογές του 2017 έφεραν το AfD στην Ομοσπονδιακή Βουλή, στο μεταξύ εκπροσωπείται σε όλα τα τοπικά Κοινοβούλια των ομόσπονδων χωρών της Γερμανίας.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι η γερμανική εκδοχή του ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη. Οι πολιτικές συγγένειες με άλλα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα είναι γνωστές. Τώρα αποκαλύπτονται και παράνομες χρηματοδοτήσεις του AfD από το εξωτερικό. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι το 2017 η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AfD Αλις Βάιντελ χρηματοδοτήθηκε προεκλογικά από την Ελβετία με 130.000 ευρώ. Το ποσό αυτό κατατέθηκε τμηματικά στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στον λογαριασμό της περιφερειακής οργάνωσης του AfD στην εκλογική περιφέρεια της Βάιντελ, στη λίμνη Κωνσταντίας (Μπόντενζεε) με την αιτιολόγηση: «προεκλογική ενίσχυση Αλις Βάιντελ». Εντολοδόχος του εμβάσματος ήταν η φαρμακευτική εταιρεία PWS, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» – WDR – NDR, ενήργησε για λογαριασμό «επιχειρηματικού φίλου», ο οποίος ζει χρόνια στην Ελβετία.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση εκείνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τον προεκλογικό αγώνα της Βάιντελ, αλλά μήνες αργότερα επιστράφηκε το ποσό στο σύνολό του. Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κομμάτων από χώρα μη μέλος της ΕΕ και η εισαγγελία της Κωνσταντίας θα ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση αυτή. Στο μεταξύ αποκαλύφθηκε ότι και δεύτερος απλόχερος χρηματοδότης ενίσχυσε την ίδια οργάνωση της Αλις Βάιντελ. Το έμβασμα ήταν αυτή τη φορά 150.000 ευρώ και εντολέας ήταν το ολλανδικό Ιδρυμα «Ταυτότητα Ευρώπη». Ωστόσο, επειδή δεν μπορούσε να εξακριβωθεί με κάθε λεπτομέρεια ούτε η ταυτότητα του χρηματοδότη ούτε τα κίνητρά του, τρεις μήνες αργότερα, τον περασμένο Μάιο, το ποσό επιστράφηκε.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα «NRC Handelsblad», πίσω από τη δωρεά είναι οι αδελφοί Τσαρλς και Φλόρις Μπέρκχουτ, οι οποίοι έστησαν το 2015 το ίδρυμα για να ενισχύουν δράσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Ο Φλόρις Μπέρκχουτ δήλωσε στην εφημερίδα ότι έδωσε την εντολή για το έμβασμα, επειδή συμφωνούσε με τις θέσεις του AfD για το Μεταναστευτικό.

Η δωρεά από την Ολλανδία δεν απαγορεύεται, καθώς πρόκειται για χώρα – μέλος της ΕΕ. Αλλά δωρεές σε κόμμα πάνω από 50.000 ευρώ πρέπει να δηλώνονται στην Ομοσπονδιακή Βουλή, και αυτό δεν έγινε από την οργάνωση της Βάιντελ.

Η Αλις Βάιντελ δηλώνει άγνοια για τις δωρεές που διαχειρίστηκε ο οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης. «Η Βάιντελ ήταν σε προεκλογικό αγώνα, δεν είχε γνώση» υποστήριξε ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, αντικρούοντας φωνές που ζητούν παραίτηση της Βάιντελ. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Κάρστεν Σνάιντερ ζήτησε «να ελεγχθούν όλα τα οικονομικά του AfD και να πέσει φως στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις του κόμματος από το εξωτερικό». Η Πράσινη αντιπρόεδρος του Μπούντεσταγκ Κλάουντια Ροτ εκτίμησε ότι το AfD έχει ένα «συστημικό πρόβλημα» με τη χρηματοδότηση του κόμματος.

Οι «αναμορφωτές»

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίστηκε ως ο εθνικο-λαϊκιστικός αναμορφωτής του πολιτικού χάρτη της Γερμανίας, το νέο κόντρα στο παλιό των παραδοσιακών «συστημικών» κομμάτων. Αυτό το «ηθικό πλεονέκτημα» διεκδίκησε, αλλά όπως και αλλού, πολύ γρήγορα γύρισε μπούμερανγκ. Το αντι-ελίτ κόμμα της Γερμανίας βυθίζεται τώρα στη δυσοσμία ύποπτων χρηματοδοτήσεών του από το εξωτερικό.