Το μήνυμα της αποφυγής της περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τόσο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, αλλά και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, στις 17 και 18 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σημειώνει ότι «πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία»  και την πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

Δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, ενώ πιθανόν να συμπεριληφθεί το ζήτημα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η ΕΕ ήδη έχει επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν για το ρόλο του πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV), στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο 2023, το Συμβούλιο θέσπισε νέο πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα ενόψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Αυτό το νέο καθεστώς απαγορεύει την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.