Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία εναντίον του ΕΚΑΒ προχώρησε ένας πατέρας από τα Ιωάννινα, ο οποίος βρέθηκε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να πρέπει να μεταφέρει ο ίδιος το 7χρονο παιδί του από το νοσοκομείο της πόλης όπου διαμένει στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

Το μικρό κορίτσι εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πριν από μία εβδομάδα, την Παρασκευή. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξετάσεων και κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το Epiruspost, βρέθηκε κλίνη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και ξεκίνησε η διαδικασία για τη διακομιδή της 7χρονης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στο ΕΚΑΒ αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς, η επικοινωνία με το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έγινε περίπου στις δυόμισι τα ξημερώματα.

Όμως, μία ώρα αργότερα, ο πατέρας ενημερώθηκε ότι το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να αναλάβει τη διακομιδή διότι η βάρδια πληρώματος τελείωνε στις οκτώ το πρωί.

«Αναγκάστηκα με κίνδυνο της ζωής της 7χρονης κόρης μου σύμφωνα με τις συστάσεις της παιδιάτρου αλλά και τα στενά χρονικά περιθώρια να αναλάβω την ευθύνη και να μεταφέρω ο ίδιος με το ΙΧ όχημά μου στο Παίδων ‘Αγία Σοφία’ με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για το παιδί», αναφέρεται στην καταγγελία.

Η απάντηση του ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τη Διεύθυνση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ερευνήθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό και, όπως ενημέρωσαν, το ΕΚΑΒ «δέχτηκε όντως κλήση για διακομιδή στην Αθήνα η οποία όμως έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τις οκτώ το πρωί που έληγε η εφημερία στο Παίδων».

Έτσι, ενημέρωσαν το νοσοκομείο ότι ο διαθέσιμος χρόνος – από τις τρεις το πρωί περίπου έως τις οκτώ – είναι οριακός και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η διακομιδή.

Δηλαδή, προσθέτουν, δεν υπήρξε άρνηση μεταφοράς του περιστατικού λόγω λήξης βάρδιας αλλά επισημάνθηκε ένα αντικειμενικό γεγονός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η 7χρονη παραμένει στο Νοσοκομείο Παίδων για νοσηλεία, ενώ ο πατέρας της δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για το συμβάν.