Ούτε πυραμίδα να ήταν

Τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, που διατείνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο, αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό, μετατίθενται προς τα τέλη του 2024. Το κτίριο καλύπτει 490.000 τ.μ., όσο ένας μεγάλος τερματικός σταθμός αεροδρομίου. Το μεγαλύτερο σε μέγεθος έκθεμα θα είναι ένα άγαλμα του Ραμσή Β’ από κόκκινο γρανίτη ύψους 11 μ. και βάρους 83 τόνων, το οποίο και ήταν το πρώτο που τοποθετήθηκε στην τελική του θέση, στις αρχές του 2018, ώστε να κατασκευαστεί το αίθριο γύρω του. Συνολικά στο μουσείο θα φιλοξενηθούν περί τα 100.000 εκθέματα, μεταξύ αυτών η συλλογή ευρημάτων ηλικίας 3.300 ετών που συνόδευαν στο επέκεινα τον διάσημο φαραώ Τουταγχαμών και η οποία αποτελείται από 5.000 κομμάτια, τα 2.000 εκ των οποίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Το κόστος του μουσείου, που ήταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, έτοιμο κατά 99% το 2022 και εν συνεχεία έπεσε σε χειμερία νάρκη, εκτιμάται σε πλέον του 1 δισ. δολαρίων.

Γαλλία – Κίνα ένα ποτηράκι δρόμος

Το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο κρασιού στον κόσμο (μετά την Πόλη του Κρασιού στο Μπορντό που ξεκίνησε τη λειτουργία της προ οκταετίας), το Παγκόσμιο Μουσείο Οίνου, θα ανοίξει εντός του τρέχοντος έτους κοντά στα νοτιοδυτικά του Πεκίνου, στην κοιλάδα Φάνγκσαν. Από τα 18.000 τ.μ. που καλύπτει το κτίριο, ένα μεγάλο μέρος θα αφιερωθεί σε μόνιμες εκθέσεις που θα αφηγούνται την ιστορία της παραγωγής κρασιού σε όλο τον κόσμο, ενώ μέρος του εξωτερικού χώρου θα καλύπτεται από έναν βιολογικό αμπελώνα. Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι εμπνευσμένος από το μεσαιωνικό ύφος της γαλλικής πόλης Σεν Εμιλιόν, που φημίζεται για τα κόκκινα κρασιά της με ιστορία που έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή. Το φιλόδοξο μουσείο εκτός από εκθεσιακούς χώρους θα διαθέτει καφέ, εστιατόρια, καταστήματα, χώρους γραφείων, κέντρο γευσιγνωσίας και σχολή οινογνωσίας.

Στα βήματα του Σαίξπηρ

Οι λάτρεις του Σαίξπηρ θα μπορούν σύντομα να περπατήσουν εκεί όπου ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας ανέβασε για πρώτη φορά τα έργα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Ερρίκος Ε’». Τα κατάλοιπα του θεάτρου Κέρτεν, ενός από τα παλαιότερα θέατρα του Λονδίνου, στο Σόρεντιτς, που ανασκάφηκαν μεταξύ 2011 και 2016, θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μετατρέποντας την επίσκεψη σε εμπειρία καθώς υπόσχονται να ανασυστήσουν τη ζωή στο θέατρο του 16ου αι. μέσα από διαδραστικά εκθέματα με ήχο, εικόνα και μυρωδιές, έτσι ώστε οι επισκέπτες να «ζήσουν» μια μέρα «συντροφιά» με τον Σαίξπηρ. Ο προγραμματισμός θέλει τον χώρο να είναι έτοιμος την άνοιξη.

Ενα μουσείο για τη μουσική της Ουάσιγκτον

Μικρό αλλά πρωτοποριακό, το Mουσείο Go-Go που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη στην Ουάσιγκτον είναι αφιερωμένο σε ένα πολύ χαρακτηριστικό είδος μουσικής που θεωρείται ως το επίσημο soundtrack της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών, την go-go. Η μουσική go-go που αποτελεί μια μείξη από funk, R&Β, salsa και hip-hop ρυθμούς δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Τσακ Μπράουν και το νέο μουσείο έχει ως στόχο τη διατήρηση της ιστορίας και της κουλτούρας της go-go μουσικής μέσω διαδραστικών και ψηφιακών εκθεμάτων. Τα περίπου 300 τ.μ. εκθεσιακών χώρων θα πλαισιώνονται από ένα καφέ – εστιατόριο με πιάτα εμπνευσμένα από τις κουζίνες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Μουσειακή στέγη για τους άστεγους

Το πρώτο στο είδος του, το Μουσείο των Αστέγων, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του την άνοιξη στο Manor House Lodge στο πάρκο Φίνσμπουρι του Λονδίνου. Στόχος του νέου αυτού χώρου είναι να λειτουργήσει ως κέντρο που θα διατηρήσει και θα μοιραστεί την ιστορία των αστέγων, της φτώχειας αλλά και της κοινωνικής δράσης επί του θέματος, μέσω μιας μεγάλης γκάμας εκθέσεων στις οποίες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο ιστορίες που διηγούνται όσοι έχουν βιώσει την έλλειψη στέγης στη ζωή τους. Ο απώτερος σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι να αλλάξει η αντίληψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε τους αστέγους.

Μια (μουσειακή) εμπειρία με την Ντόλι Πάρτον

Σε πολλά κτίρια θα απλωθεί η Εμπειρία Ντόλι Πάρτον, όπως θα ονομάζεται το μουσείο αφιερωμένο στη δημοφιλή τραγουδίστρια και τραγουδοποιό, το οποίο βρίσκεται μέσα στο θεματικό πάρκο της, έκτασης 150 στρεμμάτων. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή από την παιδική της ηλικία έως το απόγειο της καριέρας της, να δουν προσωπικά της αντικείμενα, δίσκους και επώνυμα σύνολα που φόρεσε σε εμφανίσεις της και να απολαύσουν «περισσότερη Ντόλι από ποτέ», όπως υπόσχεται η σχετική ιστοσελίδα. Αναμένεται να λειτουργήσει εντός της άνοιξης.

Ο Σούπερ Μάριο στην προθήκη

Ενα μεγάλο ερωτηματικό έχει καταλάβει εδώ και καιρό την ταράτσα ενός υπό κατασκευή κτιρίου στην πόλη Ούτζι που ανήκει στην περιφέρεια του Κιότο. Η απάντηση δόθηκε πρόσφατα μέσω βίντεο της εταιρείας Nintendo, η οποία και αποκάλυψε ότι τον Μάρτιο ολοκληρώνονται οι εργασίες για ένα μουσείο αφιερωμένο στα προϊόντα της, στα εμβληματικά παιχνίδια και την ιστορία τους, ενώ θα περιλαμβάνει και πληροφορίες για το παρελθόν της εταιρείας, οι απαρχές της οποίας χρονολογούνται το 1889 όταν ειδικότητά της ήταν τότε η παραγωγή τραπουλόχαρτων. Οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώνονται τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθεί η ημερομηνία εγκαινίων των μουσειακών χώρων.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Τα περισσότερα μουσεία δίνουν στους επισκέπτες τους την ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν. Το Μουσείο Ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης της Σεούλ, το οποίο κατασκευάζεται εν μέρει από ρομπότ, στρέφει το βλέμμα τους στο μέλλον. Το κτίριο των 24.384 τ.μ., το οποίο αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2024 στη Νότια Κορέα, δεν θα είναι απλώς ένας χώρος αλληλεπίδρασης με ρομπότ, αλλά θα είναι επίσης ένας εν εξελίξει χώρος επικεντρωμένος στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, της εικονικής πραγματικότητας και της διαδραστικής τεχνολογίας.

Τα άπαντα της σύγχρονης σκανδιναβικής τέχνης

Είναι το πιο ξεκάθαρο από τα ραντεβού της νέας χρονιάς, καθώς έχει οριστεί με σαφήνεια στις 11 Μαΐου στο Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας. Εκεί όπου ένα παλιό σιλό μετατρέπεται σε ένα υπερσύγχρονο μουσείο τέχνης με την επωνυμία Σιλό Τέχνης. Η εντυπωσιακή εξωτερική του όψη – όταν ολοκληρώθηκε το 1934 κέρδισε ένα εθνικό βραβείο για τη μοντέρνα, λειτουργική αρχιτεκτονική του – θα συνδυαστεί με έναν μοναδικής αισθητικής εσωτερικό χώρο, με 10.668 τ.μ. αφιερωμένα σε έργα τέχνης τριών συλλογών: της συλλογής της τοπικής κυβέρνησης, της Νότιας Νορβηγίας, που περιλαμβάνει περίπου 1.000 έργα, της συλλογής 5.000 έργων του διευθύνοντος συμβούλου του Νορβηγικού Ταμείου Κρατικού Πλούτου, Νικολάι Τάνγκεν, η οποία θεωρείται η σημαντικότερη σκανδιναβικής μοντέρνας τέχνης στον κόσμο και για πρώτη φορά θα εκτεθεί ως σύνολο σε έναν χώρο, και της συλλογής της τοπικής πινακοθήκης με ιστορία που ξεπερνά τα 120 χρόνια. Συνολικά το μουσείο, που θα διαθέτει περίπου 7.500 έργα, κόστισε 66 εκατ. δολάρια.

Ενας νέος πύργος για τη σύγχρονη τέχνη

Το κορυφαίο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Βραζιλίας (MASP) στεγάζεται ήδη σε ένα εκπληκτικό κτίριο – τοπόσημο του Σάο Πάολο καθώς από το 1968 που άνοιξε τις πύλες του ο γυάλινος πυρήνας του ισορροπεί 8 μ. πάνω από το έδαφος, στηριζόμενος σε τέσσερις κόκκινες κολόνες από σκυρόδεμα. Το εμβληματικό αυτό κτίριο αποκτά επέκταση 22.860 τ.μ. – έναν νέο δεκατετραώροφο πύργο στην άλλη πλευρά του δρόμου –, με την οποία συνδέεται με υπόγεια σήραγγα όπου προβλέπεται να εκτεθεί μεγάλο μέρος των μόνιμων συλλογών του μουσείου, καθώς με τους υπάρχοντες χώρους ήταν δυνατή η παρουσίαση μόλις του 1% των 11.000 έργων που έχει στην κατοχή του. To κόστος της επέκτασης που προσφέρει 66% επιπλέον εκθεσιακούς χώρους ανέρχεται σε 33 εκατ. δολάρια. Το νέο κτίριο αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του χρόνου.